Договорите по телефона и извън търговски обект са невалидни без

...
Договорите по телефона и извън търговски обект са невалидни без
Коментари Харесай

КЗП: Без положен подпис договорите са невалидни, дори при устно съгласие

Договорите по телефона и отвън търговски обект са невалидни без положени подписи на двете страни. От разстояние само могат да бъдат контрактувани изискванията по тях. Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в „ Преди всички” по БНР.
„ Допреди няколко години имаше опция да се подписват контракти по телефона. Но доста консуматори бяха ужилени, в това число и със спекулативни изказвания от страна на търговци, че са дали единодушие за подписване на контракта. Затова законодателят вкара възбрана да се подписват контракти единствено по телефона. По телефон, посредством имейл и чрез всички останали модерни информационни начини могат да се договарят условия. Но, с цел да се стигне до контракт, който поражда права и отговорности за страните по него, би трябвало да има положен подпис”, обясни Маргаритов.
Практиката в този момент е такава, че откакто по телефона са контрактувани изискванията, търговецът изпраща по пощальон екземплярите на договорите, които би трябвало да бъдат подписани. Важно е преди полагането на подписа потребителят деликатно да се запознае с изискванията, даже куриерът да упорства това да се случи по-бързо. Друго право на потребителя е да размишления и в случай че реши, в 14-дневен период да разтрогне подписан по този метод контракт.
Маргаритов не скри, че има случаи, в които клиентите прибързват и подписват без да са прочели или без да са разбрали контракта и общите му условия. Той уточни, че с оглед оптимална отбрана ползите на потребителите със законодателни промени казусът с дребния шрифт към този момент е преодолян и има обвързване той да бъде еднакъв.
Другият миг е, че има комплицирани клаузи, чието схващане изисква или повече време, или някакви специфични познания, обърна внимание ръководителят. И даде образец с договорите за бързи заеми, където се съдържат клаузи за спомагателни заплащания при несъблюдение на отговорностите. Комисията преглежда общите условия на подобен вид институции, с цел да почисти от тях неравноправните клаузи. През предходната и през 2015г. са оценени типовите контракти с общи условия на 45-50 компании за бързи заеми, при всички са открити нарушавания, само че множеството към този момент са ги отстранили и единствено против 2-3 са заведени групови искове в съда, заяви Маргаритов.
„ Когато потребителите имат подозрения, постоянно могат да се извърнат към кредитни консултанти, които да им разяснят следствията от сключване на контракт и при несъблюдение навреме на някое от отговорностите по него. С новия Закон за ипотечните заеми на физически лица фигурата на кредитния съветник е категорично въведена и тези хора работят под надзора на Българската национална банка”, добави ръководителят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР