Договорът от Кючук Кайнарджа е мирен договор от 1774 г.,

...
Договорът от Кючук Кайнарджа е мирен договор от 1774 г.,
Коментари Харесай

Сключен е Кючуккайнарджийския мирен договор между Русия и Османската империя

Договорът от Кючук Кайнарджа е кротичък контракт от 1774 година, подписан сред Русия и Османската империя след Руско-турската война от 1768–1774 година Този контракт е подписан в края на петата поредна Руско-турска война, подхваната от съветската императрица Екатерина II против султан Мустафа III.
Споразумението е подписано в селото Кючук Кайнарджа, през днешния ден Кайнарджа, Североизточна България, в Добруджа, покрай Дунав и на югоизток от Силистра.
Договорът отстъпва Керч и няколко други черноморски пристанища на Кримския полуостров на Русия и афишира останалата част от Кримското ханство за без значение. Позволено е на съветски търговски кораби да плават в турски води. Молдова и Влашко са възобновени под сюзеренната власт на султана, само че Русия придобива правото си на въвличане във Високата врата (съдът на султана) от името на тези две княжества. Освен това, Русия придобива избрани права върху Представителството от името на гръцките православни жители на султана. В обособен контракт (1775 г.) Турция отстъпва Буковина на Австрия. Договорът от Кючук Кайнарджа улеснява анексията на Крим от Русия (1783 г.) и лежи в основата на по-късните искания на Русия като бранител на християните и християнството в Османската империя.
Договорът е симптом за надмощието на Русия над Турция и също по този начин изостря мощно Източния въпрос.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР