Договор с американските ВВС за 4,9 млрд. долара. Искат нови

...
Договор с американските ВВС за 4,9 млрд. долара. Искат нови
Коментари Харесай

Как Boeing спечели голяма военна поръчка... и загуби $7 милиарда

Договор с американските Военновъздушни сили за 4,9 милиарда $. Искат нови самолети за дозареждане във въздуха. Предлагате им платформа, основана на авиолайнер, който по този начин или другояче произвеждате. Стискате си ръцете... и губите 7 милиарда $, а години по-късно машините по този начин и не са подготвени за приложимост.

Това е поредна илюстрация на горчивия опит на Boeing с военните контракти с закрепена цена. Тези договори могат да донесат доста пари на изпълнителя, само че могат и безусловно да застрашат оцеляването му - всичко зависи от плана и икономическата обстановка, написа Defense News в собствен материал.

Любимият рисков контракт

При договорите с закрепена цена изпълнителят се задължава да извърши уговорката си против сума, уговорена преди подписването. Това (както ще стане очевидно) носи опасности за компанията, само че има и капацитета да бъде печеливш залог - при другите военни договори маржът на облагата е сред 5% и 12%, до момента в който в този случай за изпълнителя остава всичко, което не е било изхарчено.

Според някои специалисти, този метод работи за по-простите планове, само че комплицираните стратегии не са съвършен вид. Defense News цитира анализатора Лорен Томсън, съгласно който в обстановка, в която компанията няма облага или дори напряко стартира да губи пари, тя може да стартира да прави рискови икономии. В такава обстановка забавянията са най-малкия проблем.

По време на Студената война Пентагонът беше по-склонен да оказва помощ на изпадналите в усложнение реализатори, само че в този момент - след консолидацията на военната промишленост в мултимилиардни колоси, явно никой във Вашингтон няма желание да помогне на Boeing.

Конкретният проблем

Договорът на Boeing за летящите цистерни KC-46 е от преди 13 години. Макар и основан на Boeing 767, новият аероплан е придружен от индустриални и експлоатационни проблеми, които изискваха доста спомагателни доработки - и то на фона на все по-скъпи цени за труд и материали.

Първите машини трябваше да са в строя през 2017 година, само че това ще стане най-рано през октомври 2025 година
 Всеки нов Air Force One носи по над $1 милиарда загуба за Boeing
Всеки нов Air Force One носи по над $1 милиарда загуба за Boeing

Програмата се трансформира в същинска злополука за компанията

Boeing се пребориха за още 3 огромни Военновъздушни сили контракта - за новия подготвителен аероплан T-7A Red Hawk, дронът за дозареждане във въздуха MQ-26A Stingray и за новата президентска машина Air Force One. Всички те натовариха компанията с милиарди поради забавяния и излезли от надзор разноски.

През декември предходната година компанията се отхвърли от присъединяване в състезанието за нов Самолет на Страшния съд (летящ команден пункт при положение на нуклеарна война или пагубно бедствие) поради условието на военновъздушните сили договорът да е с закрепена цена.
 Изхвърлиха Boeing от състезанието за нов
Изхвърлиха Boeing от състезанието за нов " Самолет на Страшния съд "

Надпреварата е за контракт на стойност $8 милиарда

Ще се промени ли нещо?

Докато Boeing страдат финансово от договорните си задължения, съперниците им Northrop Grumman съумяха да договорят друг вид договор за създаването на новия бомбардировач B-21 Raider. Военновъздушни сили покриха развойната активност и в последна сметка компанията излезе на облага от това начинание.

Първите серийни бройки, обаче, също са в границите на контракт с закрепена цена и още веднъж самолетостроителят най-малко все още се чака да е " на алено " от този стадий.

Според представени от Defense News анализатори Пентагонът няма елементарно да се откаже от точно този тип възлагане, само че въпреки всичко смяната е забележима. Експертите във Вашингтон виждат, че би трябвало да се търси по-гъвкав метод най-малко за по-амбициозните военни стратегии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР