Догодина ще затворят последните домове за деца, каза министърът на

...
Догодина ще затворят последните домове за деца, каза министърът на
Коментари Харесай

Социалният министър: Ще закрием домовете за възрастни хора

Догодина ще затворят последните домове за деца, сподели министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова.
Прочетете още
" Имаме заложен запас в Плана за възстановяване  за закриването на домовете за възрастни хора и замяната им с хуманна грижа в общността. Както и, в случай че се постанова, да има дребна, доста уютна постройка, в която доста подготвени хора да поставят грижи на възрастните, които имат потребност ", изясни още общественият министър.

Говорим за 82 дома за остарели хора, където има 4200 души. Говорим за 71 за пълнолетни с увреждания, където има близо 4000. От началото на годината има 9 закрити домове, изясни министърът.

Аз посетих наводнените места, срещнах се с хората, с локалната власт. Всички заинтригувани страни могат да чакат поддръжка, изясни още министърът на труда и обществената политика.

Според нея потърпевшите могат да получат еднократна помощ, която да възлиза до 1512 лева Заявленията за няколко дни се обработват от чиновниците, изясни общественият министър. Другата поддръжка е топъл обяд, до края на тази седмица чакам заявки от общините за финансиране. Готови сме да подадем ръка и със закупуването на електроуреди, имаме подготвени 800 хиляди лева, сподели още Шалапатова.

За момента нямаме заявки, добави тя.

Моят приоритет е подпомагането с прочувствена поддръжка и психическа помощ, това е останало обратно в България, сподели министърът. Има 53 освободени работни места за момента. Те можело да се употребяват в границите на първите три спешни месеца за 4 часа.

Много е значимо потърпевшите, които са сами и нямат близки, да получат обществена помощ, съобщи министърът.

По думите й координацията е добра, в община, в която има потърпевши, е ясно къде са. Мога да уверя, че всичко, което страната активизира, дава резултат, съобщи министърът.

Според нея приоритет на ръководството ще е качеството на живот на всеки човек. Тя описа, че акад. Николай Денков я е поканил персонално да стане министър. Мога да оказа помощ на дете в потребност, на семейство, сподели тя. По думите й няма да разреши да бъде дискредитирана по отношение на подправена вест за джендър идеологията.

Тя разяснява, че пенсиите се усилват с 12% от юли. 

По думите на Шалапатова няма терзания за финансовия запас, одобрен от бюджета. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР