Догодина се очертава увеличение на такса смет, стана ясно от

...
Догодина се очертава увеличение на такса смет, стана ясно от
Коментари Харесай

Увеличение на такса смет се задава от догодина

Догодина се обрисува нарастване на такса боклук, стана ясно от думите на Гинка Чавдарова, някогашен изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в България. Причината - съвсем двойното нарастване на отчисленията за депониране на отпадъците - от 57 на 95 лева на звук, написа „ Дума “.
Удръжката се актуализира на 3 години с разпоредба на Министерство на околната среда и водите. Последната смяна е от 2017 година Досега нарастването бе гладко - с по 5-10 лева на година, само че през 2020 година е очакван внезапен скок до постигане на минимума в Европейски Съюз.
Как това ще се отрази върху таксата, която заплащат битовите консуматори, следва да се разбере, само че е допустимо тя да скочи даже двойно. Чавдарова обаче изясни, че сдружението на общините се пробва да контракти по- равномерен преход.
Според член 71а от закона отчисленията се вършат наложително, когато отпадъкът се депонира. Целта е средствата да се употребяват в бъдеще за закриване и следексплоатационни грижи за депата. Повечето общини към момента депонират отпадъците, макар че има и такива със извоювани планове по Оперативна стратегия "Околна среда ", които имат съвременни уреди за отнасяне и преработване и няма да заплащат отчисленията.
Законодателството планува ограничения за използване на правилото "замърсителят заплаща " от 2015 година, само че управляващите няколко следващи години отсрочват влизането в действие на тези ограничения. Общините сами би трябвало да изберат сред три разновидността за пресмятане на такса боклук, учредени на правилото "замърсителят заплаща " - на база брой живеещи на адрес, на съдържимост на съдовете или на генерирани боклуци. Сега заплащането на такса боклук става по данъчна оценка.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР