Добруджанският фасул може да получи защита по европейски схеми за

...
Добруджанският фасул може да получи защита по европейски схеми за
Коментари Харесай

Зам.-министър Събев: Добруджанският фасул може да бъде защитен чрез европейски схеми за качество

Добруджанският боб може да получи отбрана по европейски схеми за качество. Тази опция показа заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев при визитата си в Добруджанския аграрни институт, в град Генерал Тошево.

„ Фасулът, създаван в плодородната земя на Добруджа, е с високо качество, което би трябвало да бъде отстоявано и предпазено от фалшификати и злоупотреби посредством европейските схеми за качество ", съобщи заместник-министър Събев.

По този метод ще бъдат предпазени освен производителите, само че и потребителите, посредством обезпечаването на гаранция за качество и генезис.

В института се работи и върху селекцията на бобови култури, наред с други типове. Те са част от новото 80-декарово поле, което сега е в преход към узаконяване за биологично произвеждане. В взаимозависимост от типа на културата преходният интервал за това е в порядъка сред две и три години. Така ще може да се предлага на земеделските производители първокласен посадъчен материал с био генезис. По този метод ще се отговори и на условията на новия Регламент за биологично произвеждане, който следва да влезе в действие от януари 2022 година В него е заложено, че биопродуктите ще се създават единствено от разсад, който също е биологичен. Другите култури, които приготвя институтът за биологично узаконяване са лимец, ръж и соя.

Заместник-министър Георги Събев беседва с шефа доктор инж. Д-р Илия Илиев и специалистите в института за опциите и капацитета за развиване на връзките сред просвета и бизнес. „ Институтът предлага селекция на култури, съобразени с климата на нашите географски ширини, и това би трябвало да е в основата при избора на посадъчен материал от българските производители ", означи заместник-министърът.

В началото на месеца Добруджанският аграрни институт означи 70-тата годишнина от основаването си, както и 80 години земеделска просвета в Добруджа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР