Доброволците от Сдружение Планинско спасяване - област Пазарджик инициират дарителска

...
Доброволците от Сдружение Планинско спасяване - област Пазарджик инициират дарителска
Коментари Харесай

Кампания събира пари за закупуване на дрон за спасяване на хора

Доброволците от Сдружение „ Планинско избавяне - област Пазарджик " предизвикват дарителска акция за закупуване на промишлен дрон с термална камера, който редуцира времето за търсене на потърпевши, локализира пожари и наводнения, придвижва нужни лекарства преди постигане на избавителни екипи. Подобни устройства дават записи и фрагменти, които имат огромно приложение за спасяването на животи в усложнени условия - през тъмната част на денонощието, скрити от предмети или затрупани в здания, на труднодостъпни тъмни и гористи региони.

Дронът, който цели да закупи Сдружението, има високочувствителна термо камера и две спомагателни камери, лети при температури от -20°С и има към 40 минути полетно време с един комплект акумулатори. Моделът е употребен в доста от европейските избавителни екипи, а устройството ще бъде подкрепено от особено приложение за безпилотни дронове за помощ при обмисляне и реализиране на избавителни интервенции при изключителни обстановки.

За да може Сдружение „ Планинско избавяне - област Пазарджик " да се снабди с сходно устройство са нужни 26 000 лева – сума, която е непостижима за доброволната групировка. Затова членовете ѝ предизвикват дарителска акция, с която да се обезпечи закупуването на дрон с термо камера, образование на 15 експерти в 4 екипа от професионални и доброволни посоки и 3 подготвителни акции на терен. Дронът ще бъде позициониран в гр. Пазарджик, само че ще се употребява при поискване в цялата страна с водач на Сдружението.

Кампанията се провежда в партньорство с Фондация BCause, на чиято платформа може да намерите информация за дарителската ни акцията - https://rb.gy/ydp62d и DMS - https://rb.gy/8mx9k4.

От съвсем 10 години Сдружението оказва жизненоважна помощ на туристи, изчезнали и наранени от бедствия и произшествия хора. През годините доброволците вземат участие в разнообразни акции, в които търсят и откриват хора в беда; локализират потърпевши и обезпечават безвредното им превозване до медицински екипи и органи на реда; вземат участие в гасене на пожари и помощ при избавяне на потърпевши граждани; подкрепят почистване след наводнения и други Сдружението се включва интензивно с оказването на помощ на бедстващите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия при започване на 2023 година, за което получава и отличие от Министерство на младежта и спорта. Групата другари от туристи, пещерняци, ориентировачи, планинари и дейни жители, която се събира през 2015 година последователно се усилва и през днешния ден към този момент наброява над 40 души с друг опит и специалности.

Сред най-важните неща обаче, с изключение на желанието и опита в издирвателните акции, се оказва техническото застраховане. То има основно значение за бързото реагиране и разкриване на потърпевшите, оповестяват от пресцентъра на Община Пазарджик. Ето за какво Сдружението насочва зов към жителите да ги поддържат за закупуването на дрона, който може да има решаваща роля за спасяването на животи в сериозни обстановки.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР