Доброволци реставрират старинна чешма в Асеновград. Част от средствата са

...
Доброволци реставрират старинна чешма в Асеновград. Част от средствата са
Коментари Харесай

Чешмата на Каварджията в Асеновград ще бъде реставрирана изцяло

Доброволци реставрират старинна чешма в Асеновград. Част от средствата са събрани посредством дарителска акция. Според плана на основателя Христо Коватлиев, ще бъде ремонтирана и реставрирана и облагородено околното пространство. Проектното предложение разказва, че по старинното оборудване се следят напълно изчезнала пигментация, счупени глинени съдове, изчезнала разрушена орнаментика , биологична разяждане, обрушена и изчезнала мазилка, изгнили чучури, счупено корито, както и " изкуствено завдигане на терена, което води до чувството, че чешмата е потънала в земята ".

Проектът планува създаване на непреместваеми кашпи от север, изток и юг с височина 30 и 60 сантиметра. По този метод зоната към чешмата ще се облагороди и ще се прекрати непозволеното прекосяване на коли от улица " Бако Динчо " към улица " Асенова цитадела ". Ще бъдат сложени и преместваеми кръгли кашпи на разстояние 1 метър една от друга. Планирано е да се възвърне достоверният тип на чешмата, да се подменят счупените глинени съдове и да се възвърне достоверната орнаментика.
 Ето по какъв начин да разберем дали водата от чешмата е годна за изразходване Ето по какъв начин да разберем дали водата от чешмата е годна за изразходване
Често чуваме по новините, че водата от чешмата е изцяло безвредна и можете да я употребявате. Да, това е хубаво, само че има и елементарни способи...

Христо Коватлиев заяви, че се е свързал с екип реставратори, чийто началник е Ивайло Владимиров, и даже към този момент е осъществен оглед на място. „ Те са извънредно готови и се славят с положително име из техните среди. Те са създатели на реставрацията на банята в Банкя. Единият от реставраторите сега е с ангажимент в Италия. След като се върне, последователно ще се пристъпи и към действителната работа по „ Чешмата на Каварджията “ и пространството към нея. Към реставрацията ще се включат и каменари от Асеновград “, увери Коватлиев.

Той напомни, че средства за реставрацията се събират от дарения и досега. Засега са обезпечени 1200 лв.. Крайната сума, нужна за реализирането на концепцията, не е конкретизирана. Тя ще стане ясна и оповестена откакто се направи оценка върху пространството към обекта. Този план е следващото доказателство за положителното съдействие и поддръжката на община Асеновград към гражданските начинания. За да стане допустима реставрацията на „ Чешмата на Каварджията “ бе издадено строително позволение, което заместник-кметът по строителството инженер Стоян Димитров връчи публично на Христо Коватлиев преди месец.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР