Доброто настроение в деня на поставяне на противогрипна ваксина може

...
Доброто настроение в деня на поставяне на противогрипна ваксина може
Коментари Харесай

Доброто настроение увеличава ефективността на противогрипната ваксина

Доброто въодушевление в деня на слагане на противогрипна ваксина може да усили нейният положителен резултат върху имунната система. Това е открил екип от учени от Университета в Нотингам, представен от научния уебсайт „ Сайънс дейли “.
Ваксините против грип се считат за ефикасни в порядъка на 17% до 53% при възрастните и 70% до 90% при младежите.
Проучването на английските учени е първото, което преглежда резултата на психични и поведенчески фактори върху действието на имунизациите.
За да стигне до своите изводи, екипът е правил инспекция на настроението, физическата интензивност, хранителния режим и съня на 138 души три пъти седмично в продължение на 6 седмици. След това, с цел да открият какъв брой добре е подействала имунизацията, те мерят броя на антитела в кръвта на доброволците 4 и 16 седмици след слагането й.
Те са открили, че от всички фактори само положителното въодушевление през 6-седмичния интервал е било знак за това какъв триумф ще има имунизацията – колкото по-добро е настроението, толкоз повече антитела има в кръвта, написа още БГНЕС.
Доброто въодушевление в самия ден на слагане пък способства за нарастване на равнищата на антитела с от 8% до 14%.
„ Ваксините са необикновено ефикасен метод за понижаване на вероятността от заразяване с инфекциозни заболявания. Но тяхната Ахилесова пета е това, че способността им да пазят от заболявания се повлиява от това какъв брой добре работи имунната система на обособения човек “, съобщи проф. Кавита Ведхара от Университета в Нотингам.
„ От доста години знаем, че редица психични и поведенчески фактори като стрес, физическа активност и режим на хранене въздействат на това какъв брой добре имунната система работи и тези фактори също въздействат на това какъв брой добре имунизациите пазят против заболявания “, добави тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР