Добросъседството и регионалното сътрудничество остават основни елементи в процеса на

...
Добросъседството и регионалното сътрудничество остават основни елементи в процеса на
Коментари Харесай

Борел отива да помирява Косово и Сърбия

Добросъседството и районното съдействие остават съществени детайли в процеса на разширение и в случай че страните от Западните Балкани желаят да станат членове на Европейския съюз, би трябвало да имат положителни връзки и положително районно съдействие между тях, сподели Жозеп Борел, висш представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия след срещата си с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Немалка част от диалозите на срещата са били отдадени на срещата на високо ниво в границите на разговора Белград-Прищина, която ще се организира на 18 март в Охрид, стана ясно от изказванията на Пендаровски и Борел.  

„ За нас е извънредно значимо, че тази работна сесия на договарянията се организира в Охрид, тъй като това е знак, че Република Северна Македония, която направи сложни взаимни отстъпки, сподели нетипично балканско държание и през последните години действа като същинска мултиетническа народна власт, което е необичайност даже в по-широк подтекст. Възприемаме това като самопризнание за постигнатото през миналия интервал и несъмнено като тласък за вътрешните политически сили да продължат с промените, с цел да станем пълновръстен и формален член на Европейски Съюз допустимо най-скоро ”,посочи в изказването си Пендаровски.

Надявам се, че красивият пейзаж на Охрид ще сътвори красива атмосфера, нужна за реализиране на съглашение, сподели Борел, който напомни, че преди три седмици в Брюксел министър председателят Курти и президентът Вучич са се споразумели по предлагането на Европейския съюз, което има мощната поддръжка на Франция, Германия, Италия и Съединените щати, че това предложение ще бъде методът за нормализиране на връзките сред тях, а срещата в Охрид ще бъде отдадена на завършване на анекса за осъществяване. 

„ Отивам в Охрид с вярата, че Косово и Сърбия имат опция да  продължат напред и да реализират прогрес, да възстановяват връзките си. Тази опция би трябвало да се употребява, тъй като никой няма да завоюва повече от хората на Сърбия и Косово. Има благоприятни условия, които не би трябвало да се губят. Тази среща, за която се разбрахме, ще се организира в Охрид, с цел да определим практическите стъпки, които да следваме. Какво би трябвало да се направи в избран интервал от време? Кога и по какъв начин? Защото имаме опит с контракти, които не са изпълнени. И добавената стойност на това съглашение е, че то би трябвало да бъде изпълнено и би трябвало да се договорим по кое време и по какъв начин да го използван. От последната среща в Брюксел нашият специфичен представител Мирослав Лайчак пътува доста до Белград и Прищина. И двете страни направиха мнения по приложението за осъществяване, което обсъждаме на следващия ден. Ще излезем с консолидирана версия на приложението въз основа на тази противоположна връзка и тогава се надявам, че Косово и Сърбия ще могат да се спогодят за крайния резултат от тази полемика. Анексът за осъществяване ще бъде неразделна част от съглашението, с цел да е ясно на всички по какъв начин ще изпълняваме всички разпореждания, които съдържат. Ако успеем да създадем това, ще сложим връзките сред Косово и Сърбия на резистентен, дълготраен, насочен към бъдещето път, преодолявайки непрекъснатото ръководство на рецесии, в което се намираме през последния месец. Това ще има ясно позитивно влияние върху европейския път на Косово и Сърбия и ще усили стабилността на района. Надявам се, че ще създадем нова динамичност и нов подтик за разширение, което също би трябвало да бъде от изгода за всички в района ”, уточни Борел.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР