Добрите примери и наставления подействували благотворно върху сърцето на момъка.

...
Добрите примери и наставления подействували благотворно върху сърцето на момъка.
Коментари Харесай

На 12 Март Отдаваме Почит На Един От Най-Важните Светци В Християнството!

Добрите образци и директиви подействували благотворно върху сърцето на момъка. Желаейки изцяло да се посвети Богу, Григорий рано оставил светската работа, в която към този момент достигнал значим ранг – префект (управител) на Рим. Той постъпил в манастира " Св. деятел Андрей Първозвани ", с негови средства издигнат. Всичкия си парцел Григорий използвал за подкрепяне на бедните и за изграждане на манастири в всякакви области на Италия. А самият той живеел в беднотия, спазвал строго самоограничение и пребъдвал в непрекъсната молитва.

След гибелта на папа Пелагий единомислещо бил определен Григорий в 590 година за негов правоприемник. Дълго Григорий се отказвал от тоя най-голям пост в Църквата, писал и на император Маврикий да не утвърждава този избор; скрито се отдалечавал от Рим и се криел в градовете; само че убежището му, по особена божествена личба, било намерено и той бил заставен да одобри първосветителския ранг. Св. Григорий Велики-Двоеслов управлявал Римската черква 14 години и починал на 12 март 604 година.

2. Св. преподобни Теофан Изповедник († към 818 г.)- Преподобни Теофан се родил в Константинопол в VІІІ век от знатни родители, които били родственици на императора. Останал рано без татко, той бил поверен на грижите на император Константин Копроним, който, според желанието на майката, го сгодил още дребен за дъщерята на един от най-знатните сановници на империята.

След женитбата Теофан разкрил на брачната половинка си своя метод на мисли, споделил й за своето предпочитание да се отхвърли от света и да живее в беднотия, труд и обич към Господа.

Преподобни Теофан бил извикан да взе участие в VІІ космополитен събор, призован в 787 година в гр. Никея. Този събор трябвало да реши въпроса за почитанието на светите икони. Теофан старателно оказал помощ на св. патриарх Тарасий в отбрана на иконопочитанието и по-късно се върнал в своя манастир на предходния живот и писания. Скоро той болен тежко и към този момент не могъл да става от легло. Страданията понасял търпеливо и не преставал да популяризира Бога и да му благодари за Неговата благосклонност.

Инокоборческата разкол, въпреки и да била наказана от VІІ космополитен събор, изникнала още веднъж при император Лъв Арменец, който грубо преследвал всички фенове на светите икони. Той свалил патриарх Никифор, предал на мъчения и изгнание преподобни Теодор Студит и доста други.

Царят видял, че увещанията и заканите са напразни и заповядал да затворят Теофана в тюрма. От тъмницата преподобни Теофан изпратил писмо на царя, като защищавал поклонението на светите икони. Но царят се разгневил, пратил да разрушат манастира на преподобни Теофан и да разгонят учениците му, а самия него заповядал грубо да бият, без да щади нито старостта му, нито болното му положение. Измъченият дъртак по-късно бил изпратен на изгнание на остров Самотраки, където скоро се поминал.

След гибелта на императора разпръснатите възпитаници на преподобни Теофан се събрали още веднъж, възстановили изгорелия манастир " Велико село " и пренесли в него светите мощи на своя преподавател, който Господ популяризирал посредством чудеса и след гибелта му.

3. Св. Симеон Нови Богослов (ок. 949 — ок. 1020 г.) - Св. Симеон Нови Богослов е един от по-късните по време велики отци на Църквата. Роден в 949 година в знатно семейство, той получил литературно и философско обучение в Константинопол, където му предстояла блестяща кариера при царския двор. Но това не го блазнело: младежът жадувал за нравствен живот, на какъвто се отдал под управлението на мъдрия дъртак Симеон Благоговейни.

Св. Симеон умрял през 1020 година. Много са случаите на плодородна проницателност и изцеления по молитвите на праведника, които зачестили изключително към края на живота му. Тридесет години след гибелта му (в 1050г.) били открити неговите благоуханни и чудотворни мощи. Паметта му се чества на 12 март - денят, в който той се преставил пред Господа.

Св. Симеон ни е оставил на първо място голям брой слова, които е произнасял пред монастирското приятелство, а по този начин някои тълкувания на Свещеното Писание, писма до монаси и миряни и молитвени песни.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР