Добрите маниери нямат цена. Но в различните страни има и

...
Добрите маниери нямат цена. Но в различните страни има и
Коментари Харесай

Пет златни правила: как да се държим на гости у германци

Добрите обноски нямат цена. Но в другите страни има и разнообразни показа за това, което е признато. Как да избегнете неловки обстановки, в случай че гостувате на германци? Кои са петте златни правила, изяснява Ксения Сафронова от " Дойче веле ".

Без покана не може

Да отидете в дома на познати или другари без предварителна спогодба издава неприятен жанр. Даже в случай че тези хора са ви близки и сте сигурни, че са си вкъщи и нямат значима работа, е редно да попитате по телефона комфортно ли е да ги навестите. Може да им изпратите и малко питане по мейл или с есемес, само че следователно безусловно изчакайте отговора. Не е по никакъв начин изтънчено също по този начин след дълго чаканата покана на часа да цъфнете на вратата.

" Домакинът би трябвало да има време да се подготви: да види дали има задоволително питиета и нещо за ядене, да прибере разхвърляни облекла и предмети и вероятно да почисти ", изяснява специалистката по етикета Линда Кайзер. Отивате ли на посетители, би трябвало да се появите в тъкмо уречения час - нито по-късно, нито по-рано. Ако ви се наложи да закъснеете, безусловно се обадете на домакините и ги предупредете.

С празни ръце не трябва

Да отидеш на посетители с празни ръце е някак непристойно - единствено че какво може да се занесе на домакините? Нещо за ядене може да се донесе, само че единствено в случай че сте се уговорили за това с домакина. Етикетът предлага да се откажете от подготвени ястия и закуски от рода на салати и сандвичи. Ако откакто влезете в дома, сложите приготвената от вас храна напряко на масата, може да поставите в неудобно състояние останалите посетители или да объркате проектите на домакинята. За предпочитане е подаръкът да е бутилка вино, кутия шоколадови бонбони или да вземем за пример кошничка с дълготрайни деликатеси.

Покана за вечеря или единствено за по чаша вино

Ако не са ви споделили дали ви канят на вечеря или просто на чаша вино и хапки, безусловно обърнете внимание за какъв час е планувано визитата ви. В Германия е признато на вечеря да се кани към 19.30 или 20.00 часа. За да не изпаднете в неудобно състояние, не се тормозете авансово да попитате дали ви канят на вечеря или единствено на чаша вино с хапки.
Добрият хазаин и без друго е длъжен да уточни това още в поканата - да вземем за пример: " Очаквам ви на вечеря към 20.00 часа ". Така ще знаете дали не е по-добре да похапнете преди да отидете на посетители.

Гостът никога не трябва да отива в дома на домакините, без да е хапнал нещичко. Гладът е неприятен сателит в непринудена компания, разясняват специалистите. Не очаквайте от германците изненадващи вечери, състоящи се от първо, второ и трето, в случай че не са ви съобщили за тях категорично в поканата.

А спомагателна порция?

Приказките за това, че германците тъкмо пресмятат порциите според от броя на гостите, не са измислени вицове, а в множеството случаи - истина. Ако домакинът чака десетина другари, не се чудете, в случай че на масата бъдат поднесени тъкмо 10 наденици. Затова в случай че не ви попитат дали желаете още, въобще не питайте - 11-а наденица просто няма.

 Пет златни правила: по какъв начин да се държим на посетители у германци
© Associated Press

Ако не ви предложат спомагателна порция и главните ястия към този момент са изядени, не се заседявайте много-много. Кафето, поднесено в края на вечерта, е самобитен сигнал за това, че вечерята е завършила и гостите могат да си потеглят.

Съблюдаване на обичаите

Всяка страна си има свои обичаи и традиции, свързани с държанието край трапезата. Могат ли да се следват те, когато на масата са се събрали хора от разнообразни култури?

Сергей, студент от Москва, се срещнал с Ирмгард преди няколко години. " На вечеря в фамилен кръг си налях бира и както е признато у нас в Русия, сложих празната бутилка под масата. Забелязах, че домакините се озадачиха. Малко по-сетне, когато много се бяхме разприказвали, инцидентно ритнах бутилката с крайник и тя се счупи. Почувствах се неудобно, че съм направил нещо, което не е признато в Германия, а на всичко от горната страна съм основал и неприятности. Никой обаче не се намръщи. Всички се разсмяха и ми споделиха, че счупеното носи благополучие. По това немските и съветските показа си съответстват ", споделя съветският студент.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР