Добринка Михайлова, която беше лично уличена от ПП като участник

...
Добринка Михайлова, която беше лично уличена от ПП като участник
Коментари Харесай

Уличената в партиен чадър по европроекти Добринка Михайлова ще съди Петков и Василев за клевета

Добринка Михайлова, която беше персонално уличена от Политическа партия като участник в скица за прикриване на злоупотреби с евросредства в интерес на ГЕРБ, е решила да заведе дело за клюка против Кирил Петков и Асен Василев.

Това е съобщила самата тя пред " Медиапул " ден откакто двамата водачи на " Продължаваме промяната " оповестиха, че поради данни за систематични нарушавания в одита на европроекти, за който тя е отговаряла като шеф в Министерството на финансите.

Една от рецензиите на Петков и Василев беше против служебния кабинет и персонално против Румен Радев поради това, че Михайлова е възобновена на управителен пост от екипа на Гълъб Донев, макар че по-рано е уволнена поради подозрения за съществени нарушавания.

От Изпълнителната организация „ Одит на средствата от Европейски Съюз “, в която тя е работила като отговорник по одита на плановете в областта на районната политика, са разгласили и свое опровергаване против Политическа партия.

" Тези изявления, направени в чисто политически подтекст в предизборна конюнктура, уронват положителното име на Изпълнителна организация „ Одит на средствата от Европейски Съюз “ (ИА ОСЕС) и могат да имат съществени последствията върху системата за ръководство и надзор на средствата от Европейски Съюз ", се споделя в позицията.

От организацията настояват, че до момента всички инспекции от Европейската комисия и Сметна палата на активността ѝ " не са открили основни пропуски или неточности с финансово въздействие, които да слагат под подозрение издадените годишни одитни мнения " и имат " оптималната оценка 1 " Функционира добре, не е належащо усъвършенстване или е належащо единствено нищожно усъвършенстване ".

Те оспорват едно от изказванията на Политическа партия, че одитът на планове не е юридически с асортимент на инцидентен принцип, а политически обвързаните с ГЕРБ контракти са изключвани или пропускани съзнателно, без да се оставя следи, с потребление на онлайн генератора Random.org.

В позицията им се споделя, че употребяват методология за избор на статистически извадки, в която " с преимущество попадат единиците с най-висока стойност на сертифицираните разноски " а " Европейска комисия няма условие за потребление на специфичен програмен продукт за извадки ".

Те не отхвърлят, че са употребявали Random.org, само че не с цел да " разбъркват " всички планове, а с цел да се изтегли инцидентното число, което дефинира началната стъпка за използване на интервала на извадката. Според Агенцията - това няма решаващо въздействие върху избора на съответните планове за одит.

" Всяка статистическа извадка се изготвя от способен инспектор, детайлно осведомен с одитната методология и процедура, като се ревизира и от втори инспектор. Директори на одитните дирекции или изпълнителният шеф не изготвят извадки. Предвид изложеното, изказванието, че употребената външна платформа random.org не разрешава да се пазят следи по какъв начин са подбирани плановете за одит, е голословно ", се споделя в позицията.

Те отхвърлят и това да са закупили програмен продукт за 770 000 лева, който би трябвало да следи по какъв начин се сортират плановете за инспекция и дали се вършат операции. От организацията оповестяват за това, че са придобили софтуера Pentana – PAWS на стойност 303 900 лв., който ръководи одитната активност и съдържа одитни досиета, само че " няма функционалност за извадки ".

От организацията афишират, че " не разполагат с информация " дали Европейската прокуратура проверява някогашни или сегашни техни чиновници

" Всякакви обществени изявления на недоказани непозволени дейности от страна на Одитния орган и голословни подозрения за качеството на неговата работа уронват директно професионалното име на всички чиновници и инспектори от Агенцията, притежаващи народен (63 бр.) и интернационалните (24 бр.) одиторски документи, удостоверяващи техния професионализъм и нравственос ", се споделя в позицията им, в която се показва, че " всяка политическа интервенция в работата на одитния орган е безусловно неприемлива ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР