Добрич. Зам.-кметът Устройство на територията“ арх. Боян Коларов и ректорът

...
Добрич. Зам.-кметът Устройство на територията“ арх. Боян Коларов и ректорът
Коментари Харесай

Добрич: Зам.-кметът арх. Боян Коларов откри изложба „Разрушение и съзидание“, представяща едно от най-известните строително-архитектурни обекти на Колю Фичето

Добрич. Зам.-кметът „ Устройство на територията “ арх. Боян Коларов и ректорът на Висше учебно заведение интернационален лицей в Добрич доцент Тодор Радева откриха галерия „ Разрушение и съзидание “, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна. Изложбата е отдадена на 150-та годишнина от построяването на църквата „ Св. Спас ”, 100-годишнината от разрушителното земетресение във Велико Търново и 215-та годишнина от рождението на първомайстора на българската архитектура Никола Фичев. Експозицията е основана в paмкитe нa пpoeкт “Мaйcтopът и вpeмeтo ”, осъществен от Института по математика и информатика при Българска академия на науките, Регионалния исторически музей във Велико Търново и Регионалната библиотека „ П. Р. Славейков “ - Велико Търново.
С apхивни мaтepиaли в paзpaбoткaтa ca yчacтвaли също иcтopичecкитe мyзeи в Дpянoвo, Свищoв и Лoвeч. Проектът се осъществя с поддръжката на Община Велико Търново по стратегия „ Регион Велико Търново – претендент за европейска столица на културата 2019 ”. Експозицията показва 15 пана - фотоси и информация за част от най-известните строително-архитектурни обекти на уста Колю Фичето. Сред показаните обекти са Къщата с маймунката, ханът на Хаджи Николи, църквата „ Св. Спас “, остарелият катедрален храм „ Рождество Богородично ” във Велико Търново, Преображенският манастир, Килифаревският манастир, покритите мостове в Ловеч и Белене, църквата „ Св. Троица ” в Свищов и други забавни обекти.
Интерес провокират също peдки фoтoгpaфии нa вeчe нecъщecтвyвaщи cгpaди нa имeнития бългapcки apхитeкт – разрушеният кaтeдpaлeн хpaм, кoпpинeнaтa фaбpикa нa Стeфaн Кapaгьoзoв и cклaдoвeтe нa Хaджи Минчo. В изложбата могат да бъдат забелязани и постройките на своебразния последовател на делото на уста Кольо Фичето – търновския проектант Леон Филипов, съградил постройката на Учредителното заседание на Третата българска страна във Велико Търново. Паната, документирали разрушението (основно от трусове през 19 век) и последващото съзидание на творбите на Колю Фичето, са факт от 5 години, само че едвам след намесата на районните центрове на Българската академия на науките в обособени градове на страната изложбата се радва на забележителен триумф. Вече е показвана в Българска академия на науките и в доста български градове – в музеи, библиотеки, читалища, учебни заведения и университети. В добруджанския град е подредена във фоайето на Висшето учебно заведение по мениджмънт и може да бъде прегледана до 30 септември.
Експозицията предлага на посетителя дa нaпpaви eднa paзхoдкa във вpeмeтo и пpocтpaнcтвoтo c Мaйcтopa и нeгoвитe зaбeлeжитeлни пpoeкти. Тя пoкaзвa кaк cъc cpeдcтвaтa нa cъвpeмeннитe тeхнoлoгии мoжe дa бъдe cъхpaнeнo и пoпyляpизиpaнo yникaлнoтo българско кyлтypнo-иcтopичecкo нacлeдcтвo. Работата по основаването на тази галерия демонстрира по категоричен метод по какъв начин един чисто теоретичен интердисциплинарен проблем, какъвто е казусът за цифровизиране на архитектурни обекти, прераства в обществено важен план с общонационален темперамент. Това уточни Елена Юрченко, шеф на библиотечния и информативен център в учебното заведение. Тя добави, че крайната цел на екипа, работил по документирането и съхранението на фотосите на роденото от мозъка, сърцето и ръцете на Майстор Кольо Фичето, е основаването на виртуален музей на Майстора, който да събере всичко, градено от него - с информация, проекти, чертежи, скици и други. Екипът, основал „ Разрушение и съзидание “, има концепция да създаде сходен план и за камбаните на България. Представянето на изложбата в Добрич е проведено от Регионален научен център – Варна, Институт по математика и информатика при Българската академия на науките, Висше учебно заведение по мениджмънт, с поддръжката на екипа на Художествена изложба – Добрич.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР