Добрич. В ход е подготовката за новия сезон на розариума

...
Добрич. В ход е подготовката за новия сезон на розариума
Коментари Харесай

Добрич: В ход е подготовката за новия сезон на розариума в Градския парк „Св. Георги“

Добрич. В ход е подготовката за новия сезон на розариума в Градския парк „ Св. Георги “ в Добрич. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус ” Ивелина Радилова, ландшафтен проектант в отдел „ Озеленяване “ в Община град Добрич. Розариумът е една от атракциите и емблемите на парка с над 140-годишна история. Той бе въстановен преди няколко години по план на Общината.
„ В този интервал се правят и резитбите на розите. В розариума има двама сътрудници, които от самото начало работят там. Сега, преди развиването на новите леторасти се прави главната резитба на розите, като се отстраняват всички изсъхнали, болни, развалени, измръзнали клончета. Същевременно растенията се оформят, тъй че да дадат мощни, нови леторасти, да не са прекомерно гъсти, само че и да не са прекомерно оголени. Това е доста характерна работа, която малко хора могат да правят както би трябвало. Различните групи рози се режат по друг метод – на друга височина, друг брой клончета и пъпки се оставят. Това е нещо много профилирано и сега едно от първите неща, които с изсъхването на почвата до степен, в която да може да се минава по нея, сътрудниците ще стартират да вършат “, сподели експертът. Ивелина Радилова добави, че всеобщият разцвет на розите стартира през месец май и продължава при топла есен до октомври, ноември. По принцип розите са растения, които нямат наложителен зимен покой и в топло време, въпреки и с понижен разцвет, могат даже и през зимата да цъфтят, само че в действителност при топло време.
„ При нашите условия нормално до към края на октомври цъфтят. Нещо ново не можем да чакаме, тъй като розариумът е напълнен целият с рози, целият му размер. Всичко планувано по плана за засаждане е засадено. Могат да се видят по-често срещаните рози – чаено-хибридни. Имат тип на шубрак с изправени стъбла. Има и полиантови рози, които са отново във тип на шубрак, само че с леко провисващи встрани стъбла. Храстът има полусферична форма. Има увивни рози, които се „ катерят “ по структурите на пергулите, на пейките. Има и няколко от най-представителни шубраци, по този начин наречените щамбови рози. Те са растения, присадени върху поставка, завършена като стъбълце на дръвче “, означи Ивелина Радилова. Със страдание тя съобщи, че обект на кражба са освен щамбовите, само че и по-обикновени рози, както и цветя от зацветените площи. „ Между другото една от другите ограничения, която сега прилагаме, е попълването на изчезналите цветя. Сега сега в зацветените площи са засадени по този начин наречените есенно-пролетно цъфтящи типове. Това са теменужки, парички, незабравки. След зимата вършим инспекция, оглед. Установява се размера на изчезналите растения и при първа опция започваме да ги попълняме, с цел да се изявят в най-хубавия си тип през април и май, когато е всеобщият им разцвет “, сподели още експертът.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР