Добрич. С различни инициативи в града ще бъде отбелязан празникът

...
Добрич. С различни инициативи в града ще бъде отбелязан празникът
Коментари Харесай

Добрич: С различни инициативи в града ще бъде отбелязан празникът Сирни Заговезни на 18 февруари

Добрич. С разнообразни начинания в града ще бъде маркиран празникът Сирни Заговезни на 18 февруари. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . В празничната стратегия е включено кукерско шествие, което ще тръгне от началото на пешеходна зона на бул. „ 25 септември “ в 15.30 часа. От 16.00 часа в АЕМО „ Старият Добрич “ до Часовниковата кула ще се организира възстановка на ритуалите, свързани със Сирни Заговезни: кукерски игри, сирнишка трапеца, „ хамкане ”, мятане на стрели, прескачане на огън и сирнишко хоро. Организатори са Община град Добрич и Регионален исторически музей - Добрич.
В програмата вземат участие Професионален фолклорен отбор „ Добруджа “ и Представителна фолклорна танцова студия „ Добруджа “ с гл. живописен началник Стоян Господинов, както и деца и родители от Народно читалище „ Български искрици – 2016 година “
На този ден си припомняме Христовите думи: „ Ако не простите на индивидите съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да елементарни съгрешенията ви ". Затова традицията изисква всеки от нас да изиска амнистия от околните си, както и самичък да потърси в себе си сили да елементарни.
Характерен бит за този ден е паленето на огньове (клади), а откакто прегорят се прескачат за здраве. После към тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се назовава и Поклади.
Много известен е и обичаят мятане на стрели. Назад във времето всеки момък изстрелва запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късно вечерта. Семейството на момата стои будно, с цел да гаси пламъците, до момента в който тя самата събира стрелите. Която мома събере най-вече стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана.
На Сирни Заговезни - преди началото на Великия пост, православните християни за финален път до Великден вкусват млечни артикули и яйца. За трапезата на Заговезни се подготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.
Прието е да се прави и обичаят хамкане - на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от фамилията, основно децата, се пробва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде здрав през цялата година.
В седмицата преди Сирни Заговезни потеглят кукерските дружини. Маскирани мъже, облечени с кожи и накичени със звънци, обикалят по домовете и благославят за здраве и изобилие.
Постът е самобитна магия, който би трябвало да провокира плодородието. В традицията той значи краткотрайна гибел, след която наложително следва ново раждане. Така се символизира безконечният кръговрат, завъртане на цикъла от неплодородие към плодовитост.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР