Добре известно е, че центровете за данни консумират зашеметяващо количество

...
Добре известно е, че центровете за данни консумират зашеметяващо количество
Коментари Харесай

Атомното бъдеще на Microsoft: Гигантът ускорява проекта си за ядрена енергия

Добре знае се, че центровете за данни употребяват зашеметяващо количество сила. Смята се, че към 1-1.5% от цялото международно ползване на електрическа енергия е предопределено за тяхната работа.

Технологичните компании значително са се съсредоточили върху зареждането им с възобновими и устойчиви енергийни източници в устрема си да покачат своята екологичност и да се оправят с изменението на климата. Въпреки това увеличеното търсене на сила, породено от появяването на нови технологии като изкуствения разсъдък, прави задачата сложна – защото единствено тази област употребява към четири пъти повече сила от сървърите, употребявани за облачни приложения.

Осъзнавайки бъдещия напън върху своите центрове за данни, Microsoft реши да вземе нещата в свои ръце. В рамките на дни колосът назначи шеф по ускорение на нуклеарното развиване и началник на план за основаване на дребни атомни реактори. Първо стана ясно влизането в компанията на Ерин Хендерсън, умел деец в енергийния бранш с 13-годишен стаж в Tennessee Valley Authority, която поема директорския пост.

Microsoft е водеща компания в пропагандирането на чисто и стабилно енергийно бъдеще. Очаквам с неспокойствие да допринеса за триумфа на екипа за научноизследователска и развойна активност в центровете за данни “, написа Хендерсън в профила си в LinkedIn.

Заедно с нея Microsoft е наел и началник на план за основаване на дребни атомни реактори (SMR). За позицията е определена Арчана „ Арчи “ Манохаран, която е работила в енергийния бранш повече от 15 години, а последно е била шеф на нуклеарната тактика и стратегии в Ultra Safe Nuclear Corporation (USNC) - дружество, което основава софтуерни разработки за микромодулни реактори (MMR).
Преминаване към нуклеарна сила
По данни на McKinsey се чака потребностите от сила на центровете за данни в Съединени американски щати да скочат от 17 гигавата (GW) през 2022 година до 35 GW през 2030 година Електричеството не е единственият проблем. Графичните процесори, употребявани за изкуствен интелект, имат по-високи потребности от изстудяване спрямо обичайните сървъри, а потреблението на вода в центровете за данни на Microsoft е повишено с 34% през 2022 година Очаква се да се усили още, защото софтуерният колос в допълнение усилва вложенията си в AI.

На Хендерсън е предоставено да създаде световна тактика за дребни модулни реактори и микрореактори, които да зареждат центровете за данни на Microsoft. Да, тъкмо по този начин, компанията в действителност ще се занимава с нуклеарна енергетика.

Малките модулни реактори са привлекателни за колоса от Редмънд заради дребния си размер (с мощ до 300 MW) и модулния си дизайн. Тези реактори могат да се конфигурират и на местата на центровете за данни, като се транспортират до такава степен и се сглобяват, което понижава разноските за построяването им спрямо огромните реактори на разделяне, които зареждат цели райони или градове.

Data Center Dynamics неотдавна заяви, че Microsoft е прекарала шест месеца в съдействие с Terra Praxis, организация с нестопанска цел, която се застъпва за превръщането на старите площадки на въглищните централи в съвременни домове за дребни модулни реактори.

Заедно двете компании са работили по генеративен модел на изкуствен интелект за ускорение на дългия и безценен регулаторен и лицензионен развой в нуклеарната енергетика, което е явен знак за нуклеарните упоритости на Microsoft.

По всичко проличава, че Microsoft има дълготрайни проекти. Миналата година компанията подписа съглашение за покупка с основаната във Вашингтон Helion Energy с високата цел да построи първата в историята електроцентрала за нуклеарен синтез.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР