Добре е, че в бюджета за здравеопазване са предвидени повече

...
Добре е, че в бюджета за здравеопазване са предвидени повече
Коментари Харесай

Д-р Кокалов: Добре е, че има повече пари в бюджета, но трябват и реформи

„ Добре е, че в бюджета за опазване на здравето са планувани повече пари, само че би трябвало да има и промени. Реформите би трябвало да бъдат по едно и също време и на всички места, а в този момент се вършат на парче и заради мощния лобизъм в Народното събрание. Образно казано, всеки желае да се „ докопа “ до тези пари ". Това сподели пред Българска национална телевизия доктор Иван Кокалов, ръководител на ФСЗ към КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК.

„ Парите са належащо, само че не задоволително средство. Съединени американски щати е страната, която отделя най-вече пари за опазване на здравето, само че там също има доста недоволни. Аз съм в Надзорния съвет на касата от доста години, факт е, че такова нарастване на бюджета не е имало, само че то е разумно и е обвързвано с други фактори, нарастване на минималната работна заплата, на осигуровки, тъй че то не е нелогично нарастване. Затова го поддържаме, тъй като са много парите. Това обаче не е задоволително. Да, има увеличение на парите за профилактика, за извънболнична помощ, Дали ще отидат за това е въпрос и на надзор “, акцентира той,

Д-р Кокалов, че надзорниците единомислещо са подкрепили бюджета, само че желаят да бъдат сигурни, че парите ще отидат за профилактика, а няма единствено да бъдат записани като такива.

Той бе безапелационен, че би трябвало да има промени в метода на финансиране на болничната помощ. " Пътеките не са метод за финансиране, а метод за качество ", сподели доктор Кокалов.

По думите му главните проблеми в опазването на здравето са неналичието на личен състав и методът, по който се финансират лечебните заведения.

„ С решение на Народното събрание се оформи един кръг от лечебни заведения, които ще бъдат гръбнака на системата, само че доста от общинските лечебни заведения ще останат недофинансирани. Ние чакахме там да има промяна. Реформата се състои в структурите. Очакваме здравната карта да не бъде единствено момента фотография, а да регистрира тези промени и потребности, и там където има потребност болничното заведение би трябвало да бъде финансирана, може би посредством общините, може би посредством някакъв фонд. Трябва да има достъп, системата да бъде универсална “, акцентира той.

Д-р Кокалов даде образец с Австрия. „ В австрийския модел системата е универсална, и за опазването на здравето и за образованието. Факт е обаче, че има и друго – Англия да вземем за пример има листа на чакащи, които чакат с месеци, а преди да излезе страната от Европейски Съюз, те ходеха в други страни, с цел да се оперират в точния момент да вземем за пример “, уточни той.

Д-р Кокалов прикани да се мисли и за мотивацията на медиците да останат в България и да работят.

Той бе безапелационен, че сега системата на опазването на здравето е устойчива.

" Дефицит на средства в касата няма. Имаме запас от 3%, касата няма недостиг. Надзорът следи за това по какъв начин се харчат парите и да има такива ", изясни снидикалистът.

Той засегна и тематиката за дигитализацията в опазването на здравето и изрази мнение, че тези процеси ще допринесат и за по-добрия надзор, което допуска, че ще има все по-малко случаи на корист със средства.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР