Добре дошли в The World - ексклузивен частен кораб, на

...
Добре дошли в The World - ексклузивен частен кораб, на
Коментари Харесай

„Скандали и тайни“: На борда на най-луксозния частен жилищен кораб в света

Добре пристигнали в The World - извънреден частен транспортен съд, на който се намират 165 суперлуксозни жилището. Този кораб е затулен в загадка и закупуването на апартамент на борда е допустимо единствено за особено поканени - би трябвало да бъдете номинирани от един гражданин и подкрепени от различен. Твърди се, че чистото положение от 10 милиона $ е наложително, написа CNN Travel.

Ако си представяте декадентски празненства, изпълнени с интриги и непрекъснато леещо се шампанско - всъщност морски епизод от сериала на HBO " Белият лотос " - може би не сте надалеч от истината, най-малко съгласно описа на един някогашен пътник.

Не споделям, че всичко, което се е случило в " Белият лотос ", се е случило и в The World, само че мисля, че в огромна степен сравнението не е неопределено. Там има доста богати хора, които вършат игриви неща, от време на време палави, от време на време скандални ", сподели някогашният гражданин Питър Антонучи.

Антонучи е пенсиониран юрист, който шест години е живял в The World. През 2019 година той се отхвърля.

" След като обиколиш земното кълбо няколко пъти, към този момент си го видял. Аз бях видял това, което желаех да видя, бях подготвен да направя нещо ново ", изяснява той.

Връщайки се на сушата, Антонучи стартира да преглежда дневниците, които си води през годините на борда, и взема решение, че атмосферата на " кънтри клуб и къща " е идеалното ентусиазъм за художествена литература. Оттогава Антонучи е написал три романа, чието деяние се развива на фиктивен транспортен съд, като последният от тях, " Приливи и отливи на изменничество ", дава обещание " секрети, грехове и кавги " в намерено море.
Ексклузивна покана
Антонучи и брачната половинка му научават за The World от публикация в Wall Street Journal към 2012 година 12-палубният транспортен съд е пуснат на вода през 2002 година Когато за първи път чува за този плаващ град, Антонучи е на 52 години и се любува на преимуществата на ранното пенсиониране. Той и брачната половинка му били заинтересован от концепцията.

Заинтересованите могат да резервират пробно пътешестване в The World като " предстоящ гражданин ". Така не след дълго Антонучи и брачната половинка му се качват на борда в Белиз и плават през Панамския канал по време на пробното си пътешестване.

Когато се качих за първи път, си помислих, че е неуместно скъпо. Не можех да допускам, че жилищата костват толкоз доста. Не можех да допускам, че разноските за поддръжка са толкоз доста и не можех да си показва за какво някой би го направил. Но на втория ден споделих: " Колко жилището имате разполагаем и по кое време мога да се запиша? ", сподели Антонучи.

Той изясни, че е бил прелъстен от всеки аспект на The World - от екипажа, който той назовава " най-големият актив на кораба ", с помощта на способността му да планува всяка потребност на жителите, до множеството извънредни прекарвания на борда на кораба и на сушата и прецизно планувания маршрут.

" Беше като оркестър с доста разнообразни партии. Всяка от тях беше страхотна. Но дружно това беше една симфония ", добави Антонучи.

Оказва се, че и всички жители са доста гостоприемни. Едва по-късно Антонучи открива, че всички те са били авансово осведомени за това кой е той и са били насърчени да го накарат да се усеща като вкъщи си.

Когато вкарват бъдещите поданици на плаващия град, се изпраща имейл до всички жители. В него има параграф, два, три или повече за предишното на бъдещия жител, и питане дали имате нещо общо с него. И ви насърчаваме, в случай че ги срещнете, да им предложите да им купите пиво, да им предложите вечеря, да поиграете тенис с тях, да извършите нещо, написа още в това писмо ", споделя Антонучи.

" Разбира се, аз не знаех, че това се случва - просто си мислех, че е инцидентно, че всички тези хора са толкоз благи и ме карат да се усещам прелестно. Ако актуалните поданици харесват някой предстоящ гражданин, те могат да бъдат " неговите хора ", тези, които го оферират. Мнозина идват на борда към този момент с познати. Но други са подхванали " круиз за бъдещи резиденти " и там са се срещнали с хора, които в последна сметка са ги спонсорирали ", изясни той.

След сполучливото пробно корабоплаване, Антонучи и брачната половинка му подписват контракт за закупуване на апартамент на The World. Сключват контракт четири месеца по-късно, при започване на 2014 година Антонучи споделя, че са щели да създадат всичко по-рано, само че е имало няколко неща за дотъкмяване на сушата.

Имах деца в Ню Йорк, къщи, не можеш просто да вземеш или пък да зарежеш всичко, и да избягаш в морето ", съобщи Антонучи.

По времето, когато със брачната половинка му вземат решение да заминат, децата им са при започване на 20-те си години.
Покупка за милион $
Всеки апартамент в The World е друг по величина. И въпреки че не може да си спомни точна сума, Антонучи счита, че е купил първия си апартамент на борда за към 1.6 млн. $.

За разлика от елементарния круизен транспортен съд, жителите могат да вършат поправки и да декорират съгласно персоналните си усети. Това значи, че някои от тях са обзаведени с съвременни мебели и в действителност страхотни уреди, а други не са докосвани от 20 години. А ремонтът на апартамент на борда на транспортен съд не е доста елементарен - не може да " изтичате " до близкия магазин.

Всичко би трябвало да бъде инвентаризирано, утвърдено и изпратено месеци авансово в кашони ", сподели Питър Антонучи, който е имал четири жилището по време на петте си години на борда на The World и всякога подобрявал качеството  " до нещо малко по-луксозно ", а идващите жилища, които е закупил, са били на стойност към 4 млн. $.

През интервала, когато е имал два парцела, той е предложил празния на другари, които е канил на борда.
Планиране от комисия
Повечето жители на борда на The World употребяват жилището си като самобитен ваканционен дом - това са хора, които евентуално имат голям брой резиденции в разнообразни страни и могат да бъдат открити в частен аероплан да пътуват по целия свят във всеки един миг. Когато корабът пътува в Европа, Антонучи постоянно идва и си отива, като се любува на лукса на The World на всеки две седмици или повече, а в това време се прибира в Ню Йорк.

Ако пък беше някъде надалеч и е доста занимателно, на Малдивите или Сейшелите, в Австралия, Нова Зеландия, безусловно отивах и прекарвах много време. Ако корабът е на някое забавно място, постоянно бих предпочел да пътувам ", изясни той.

The World също по този начин координира времето на идването си в избрани пристанища с значими събития - като Лондон за Уимбълдън, Рио де Жанейро за Карнавала. Развлеченията на борда също са включени в годишната стратегия на услугата и включват лекции от специалисти по разнообразни тематики и проведени действия, като гмуркане с шнорхел, туризъм.

Гостите не са обвързани с авансово проведените събития. Антонучи си спомня за един случай, когато корабът е бил на юг от Панамския канал, а той и приятелите му са се качили на аероплан и са отишли до Галапагос, с цел да се гмуркат няколко дни.

Можеш да отидеш самичък и да правиш това, а по-късно да настигнеш кораба, където и да е той. Маршрутът на The World се възнамерява две до три години авансово ", изяснява той.

Това обмисляне е " доста комплициран " развой. Има комитет по маршрута, формиран от локални поданици, който преценя, като се концентрира върху прекарванията, определящи образа на всяка дестинация. Междувременно Антонучи споделя, че шефът на маршрута на кораба " преглежда неща като цени на горивата, промени в екипажа, къде са най-големите летища, къде има най-голяма досегаемост, визови условия, такси за акостиране ". Капитаните на корабите също се произнасят.  Въз основа на тази информация на жителите се оферират три евентуални маршрута, които по-късно се гласоподават за желания от тях маршрут.

" Както можете да си визиите, става доста политическо ", съобщи Питър Антонучи, който е бил член на борда в продължение на няколко години. Според неговия опит жителите на The World са склонни да имат " мощно изразено мнение ".

Всички са много заможни и са спечелили пари - всички считат, че имат най-хубавото мнение и най-хубавия метод да вършат нещата. Те не са привикнали да им се споделя " не ". Мнозина имат мнение от това къде би трябвало да бъде сложена солницата на масата до това какъв брой на юг в леда в Антарктида би трябвало да отиде корабът ", изяснява той.

И по този начин, в случай че всички на борда на The World разполагат с много безконечен поток от разполагаеми приходи, за какво не пътуват докъдето си изискат посредством частни суперяхти? Защо избират да плават на транспортен съд, на който маршрутът се гласоподава от комисия?

" О, този въпрос има доста елементарен отговор. Много от хората на борда на кораба имат яхти, несъмнено. Аз съм бил яхтсмен през целия си живот. Причината да отидеш на The World е, че не би трябвало да се занимаваш с наемането на екипаж, да купуваш гориво, да пишеш чекове за всяко малко нещо. Просто пишеш един огромен чек всяка година ", изясни Питър Антонучи.
Скандали и секрети
За доста поданици общественият живот на борда на The World  е огромна част от привлекателността. Антонучи назовава кораба " доста, доста обществена общественост ". Въпреки че децата са добре пристигнали на борда на The World, доста от предложенията на борда са предопределени за възрастни - тенис корт, голям спа център и фитнес център. На борда има и богата сбирка от виновност, а храната и напитките на гостите са включени в годишната стратегия на услугата.

Има доста пиянство, доста празненства, което може да докара до кавги и секрети. И в това е заниманието. Когато аз бях резидент, господата носеха сака и вратовръзки ", добави Антонучи.

За финален път е бил на кораба, на посетители на другари, през ноември 2023 година и споделя, че времената са се трансформирали - допуска, че в този момент е по-вероятно да видите хора с къси панталони и потници, в сравнение с с черни вратовръзки.

" Това е тъпо ", споделя Антонучи с трогване.

Страничен артикул на процъфтяващата обществена сцена на борда е, че на всички места има афери.

Случват се много неща. Някои от тях са занимателни - хората пеят песни и просто си прекарват добре. Дори някои от аферите са безобидни - в случай че хората са свободни, несъмнено. Но има и женени, фамилни двойки на кораба, които не всеки път прекарват нощта със законната си половинка ", споделя той.
Преживяване за цялостен живот
Антонучи си спомня за времето, прекарано в The World, с обич, само че споделя, че не би си купил различен апартамент на борда.

" Бях видял това, което желаех да видя, бях подготвен да направя нещо ново в живота си ", съобщи той за решението си да продаде жилището си през 2019 година

Купих си парцел във Флорида и взех решение да се занимавам с голф. Беше време да обърна страницата в живота си, а и политиката и клюките на кораба станаха прекалено много ", добави Антонучи и добавя, че  жителите на борда били доста уплашени, че ще разкрие тайните на всички, когато разбрали, че написа книга.

" Много хора се наскърбиха, че ще разкрия вътрешните секрети на The World. Умоляваха ме: " Не пиши нищо за нас, не ни включвай. След като книгата излезе, тези, които толкоз се опасяваха, че ще бъдат изобразени, пристигнаха при мен и споделиха: " Как по този начин аз не съм в книгата? ", изясни той.

Антонучи акцентира, че романите му са художествена небивалица и в тях не вземат участие действителни хора. Безкрайно признателен е, че е прекарал времето си на борда на The World. Казва, че прекарването е оформило живота му и възгледите му за действителния свят.

Дори не знам от кое място да стартира, когато хората ме питат за най-невероятното нещо, което съм виждал. Мога да приказвам за Соломоновите острови. Мога да ви опиша по какъв начин всякога, когато отивахме в Южна Африка, слизахме и отивахме на сафари за една седмица. Поставихме връх на Гинес за това, че сме корабът, който е пътувал най-далеч на юг от всички кораби в историята ", сподели той.

И въпреки че Антонучи не всеки път се е разбирал с всички на борда, той и до през днешния ден има положителни другари от The World.

" Всички тези мемоари са доста, доста специфични. И се веселя, че съумях да ги споделя с другари ", заключи той.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР