Добрата новина за успешната белодробна трансплантация на Илияна Христова от

...
Добрата новина за успешната белодробна трансплантация на Илияна Христова от
Коментари Харесай

Д-р Маринова: Губим потенциални донори заради липса на детекция в болниците

Добрата вест за сполучливата белодробна трансплантация на Илияна Христова от Варна, беше стремително помрачена от отхвърли на клиниката във Виена да продължи белодробните трансплантации за чужденци. Така 18 българи остават да чакат решение на рецесията. Проблемът обаче визира доста повече хора - тъй като чакащите за трансплантации у нас са в пъти повече от осъществяваните интервенции.

Хората, които най-добре знаят какви са проблемите по пътя към повече избавени животи са координаторите по донорството у нас. Д-р Сибила Маринова, анестезиолог от болничното заведение във Велико Търново е един от тях. В ефира на Сутрешния блок на Българска национална телевизия тя разяснява кои са главните проблеми с донорството у нас.

Д-р Сибила Маринова, координатор по донорство: Проблемите на донорството у нас са доста, те са натрупвани с години. Много е значимо да ги сложим на масата, да ги дефинираме един по един и да създадем проект и ограничения за тяхното решение. Детекцията на донори е един от най-големите проблеми - установяването на пациенти в мозъчна гибел. Няма донор детекция в лечебните заведения и евентуални донори биват изгубвани.
Обществото не е отговорно за това, което се случва, не трябва да му се трансферира отговорността. Гражданско право на всеки е както да може да бъде донор, по този начин и да откаже, добави доктор Маринова.
Д-р Сибила Маринова, координатор по донорство: В България има отделения и клиники, които работят на най-малко като численост, което утежнява нашата работа. По отношение на координаторите - те би трябвало да бъдат избирани по избрани критерии, а не да бъдат назначавани.
Работещите координатори сме малко. Трябва да се работи по друг метод, с цел да се трансформират нещата. Нужна е единна система за работа във всички лечебни заведения, които са донорски бази, сподели още доктор Маринова.

Вижте целия диалог във видеото!
 Росен Иванов: Водят се договаряния за трансплантации с други центрове в Европа Росен Иванов: Водят се договаряния за трансплантации с други центрове в Европа
Чакащите за трансплантация на бял дроб българи, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни имаше контракт. Малко след добрат...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР