"Добрата новина по повод 135-тия рожден ден на Регионалната библиотека

...
"Добрата новина по повод 135-тия рожден ден на Регионалната библиотека
Коментари Харесай

Портних: Готово е разрешителното за строеж на новата библиотека

"Добрата вест във връзка 135-тия рожден ден на Регионалната библиотека във Варна е, че разрешителното за градеж на новата постройка към този момент е реалност! Радвам се, че преди три години дружно поехме самодейността да изградим нов дом на нашето книжно благосъстояние и макар компликациите имам вяра, че ще успеем да го създадем с общи старания. "

Това съобщи кметът Иван Портних на публично празненство във връзка празника на културната институция. Гост на събитието бе Цвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от... към профила, ръководител на Народното събрание, която откри изложбата "Аз съм идеалист... ", отдадена на 125-ата годишнина от рождението на нейния дълготраен шеф Добрин Василев.

Регионалната библиотека "Пенчо Славейков " заема особено място в духовния живот на града и към този момент 135 години е знак за варненци, означи в приветствието си Цвета Караянчева. Днес дружно показваме своето самопризнание към делото на Добрин Василев - индивидът, който има особени заслуги за развиването на библиотеката, акцентира ръководителят на Народното събрание. Изложбата, която откриваме, е отдадена и на варненци, които през годините са давали своя принос, с цел да я има и до през днешния ден, добави Цвета Караянчева. Тя пожела на чиновниците да пазят този храм на книжовността и на просветата и прикани да съхраняваме своите книги и да предаваме любовта към тях на младите.

Изложбата "Аз съм идеалист... " показва библиотеката от основаването й през 1883 година Тя демонстрира първите книги за варненци, специфичните сбирки на библиотеката, само че също възкресява културния живот на морската столица. Чрез персонални документи и артефакти разкрива образа на общественика и създателя Добрин Василев - създател на книгопис и история за града.

Поздравителни слова насочиха шефът на библиотеката Радка Калчева и досегашния шеф на културната институция, понастоящем депутат - Емилия Милкова. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева получи електронна читателска карта и бе оповестена за дипломат на библиотеките.

На тържеството участваха народни представители, ръководителят на Общинския съвет на Варна Тодор Балабанов, регионалният шеф Стоян Пасев, контраадмирал Митко Петев, ректори на висши образователни заведения, дипломати, шефове на културни институти, както и потомци на Добрин Василев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР