Добрата новина е, че не успяха да саботират проекта за

...
Добрата новина е, че не успяха да саботират проекта за
Коментари Харесай

Добрев: Всяко забавяне на 7 и 8 блок ще ни струва стотици милиони, ПП нанасят репутационни щети на България

Добрата вест е, че не съумяха да саботират плана за създаване на 7 и 8 блок на АЕЦ „ Козлодуй “ по технологията на „ Уестингхаус “ АР1000. Това съобщи пред БГНЕС депутатът от ГЕРБ Делян Добрев след гласуването в Народното събрание на предлагането за започване на договаряния с „ Хюндай “ за създаване на двата блока.

Проекторешението, препоръчано от Добрев и Станислав Анастасов, получи поддръжката на 112 депутати, 29 гласоподаваха “против ”, а 82 “въздържал се ”. Те оферират Народното събрание да разпореди провеждането на договаряния сред „ АЕЦ Козлодуй-Нови мощности “ ЕАД и „ Хюндай “, включен в късата листа на евентуални строителни компании за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в употреба на нуклеарна централа на утвърдената площадка в Козлодуй, с технология АР1000. Второто проекторешение, което не мина в зала, беше на Васил Стефанов и Ивайло Мирчев. То предвиждаше към победилата „ Хюндай “ да бъде добавена и компанията „ Бехтел “, която не дава отговор на всички условия.

„ Решението мина с 1 глас, само че е реалност. Имаше предложение от сътрудниците от „ Продължаваме промяната “. През целия спор те си подаваха топката с депутатите от „ Възраждане “. Под предлог да вкарат още една компания – американска отвън разпоредбите, те бяха на крачка да вкарат и две китайски компании. Или това е ползата, или задачата е била да се забави планът. Не знам кое от двете е, само че не им прави чест “, акцентира Добрев.

Той напомни, че създалата се обстановка е навредила и на интернационалния имидж на България. Посолството на Южна Корея излезе с остра реакция по случая, който щеше да навреди на „ Хюндай “. „ Тяхната компания е единствената, която дава отговор на всички условия, сложени от България и все пак страната се пробва по непочтен метод да допусне и други компании. Това е репутационна вреда. Една от най-големите компании в света с опит в тази сфера можеше да си тръгне, тъй като някой се пробва да играе непочтено “, съобщи Добрев.

Депутатът от ГЕРБ предизвести също по този начин, че всяко закъснение на процеса на създаване ще ни коства стотици милиони. „ По този план имаме извънредно упорит график. Първият нуклеарен блок би трябвало да проработи през 2035 година и всяко забавяне със седмица или месец, значи, че този период би трябвало да бъде преместен във времето, а ние сме в конкуренция с други страни, като Полша и Чехия, които също желаят да построят реакторите АР1000. Ние желаеме да сме първи и е значимо да бъдем първи “, акцентира Добрев.

Според него, в случай че ние в действителност сме първи с построяването на този вид централа в Европа, това значи, че една огромна част от съставените елементи за нея ще бъдат създавани у нас. „ За останалите планове – в Чехия и Полша – ние ще произвеждаме съставни елементи. Това е значимо за България. Този интерес е не по-малък от интереса да бъдем самостоятелни в областта на енергетиката “, безапелационен е националният представител от ГЕРБ.

Добрев счита, че дейностите на Политическа партия демонстрират едно недоумение на енергийната дипломация. Такъв е и казусът с подписаното преди два дни съглашение с Франция в нуклеарната сфера: „ От една страна Народно събрание е взело решение, че ще се употребяват технологиите на „ Уестингхаус “, въпреки това – държавното управление подписва съглашение с други страни. Едно приказват, друго вършат “.

Делян Добрев изясни за какво точно е определена компанията „ Хюндай “ и по какъв начин се е стигнало до този избор. В предварителния развой на селекция има оценителна комисия, която е разгледала документите на всички компании. Изискванията, които България беше сложила е да имат опит, да имат избрани обороти, фирмите да са на облага и други „ Останалите четири компании - някои от тях са на загуба, т.е. те не могат да подсигуряват, че имат финансовата дарба да довършат този план, а той ще продължи до 2037 година Първият блок ще бъде пуснат в употреба през 2035 година, вторият – през 2037 година Говорим за план с дълготрайност 10-15 години и би трябвало да сме сигурни, че строителят ще е финансово постоянна компания, която може да приключи плана “, акцентира Добрев.

Другото огромно преимущество е, че „ Хюндай “ има построени над 30 реактора в Южна Корея и други страни, което е от извънредно значение в тази сфера. „ Двете американски компании – „ Бехтел “ и „ Флуор “ - също имат опит, в това число с АР1000, само че и двете вземат участие с дъщерни компании в България, а не с фирмите майки. Самите дъщерни компании нямат финансови благоприятни условия, нямат потенциал, самите те не са изграждали нуклеарни централи и не можаха да минат процедурата по желание “, изясни Добрев.

Ключовото е, че „ Хюндай “ е единствената компания, която в предварителните диалози е дала обещание, че ще фиксира цената за построяването на 7 и 8 блок. „ Това е извънредно значимо за нас. В света до момента не е имало нуклеарен план, който да е приключен в период или в границите на бюджета. Има неприятни образци като централата във „ Вогъл “, която стартира при цена от 15 милиарда $ и стига 35 милиарда $. Нейното създаване продължи 10-15 години повече от плануваното. Ние не желаеме това да се случи, желаеме гаранции, че: първо цената ще бъде закрепена и ще платим тъкмо толкоз, за колкото сме се споразумели; второ реакторите ще бъде издигнати в период. Тези параметри са заложени в решението на Народно събрание: закрепена цена, не по-малко от 30% от парите за плана да останат в България и период за построяването в границите на 60 месеца за първия блок и 54 месеца за втория “, съобщи Делян Добрев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР