Добра организация със слабо съдържание. Това е оценката, която ИБ

...
Добра организация със слабо съдържание. Това е оценката, която ИБ
Коментари Харесай

Красива, но празна опаковка

Добра организация със едва наличие. Това е оценката, която ИБ на Българска социалистическа партия дава на приключилото българско европредседателство на Съвета на Европейски Съюз. Председателство беше красива, само че празна опаковка и вместо водачество на Европа, то бе еднопартийно занятие и пиар на Бойко Борисов, съобщи през вчерашния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя посочи, че социалистите са изчакали на мине и срещата 16+1, с цел да дадат обективната си политическа оценка. Нинова напомни, че още преди председателството Българска социалистическа партия имаше екип към Народно събрание, който изготви предложенията на партията за стратегия и цели и те залегнаха в документ на Народно събрание. България не съумя да бъде водач, който да обезпечи съгласие и да реализира компромис, и през днешния ден Европа е разграничена, акцентира водачът на Българска социалистическа партия. Президентът беше изолиран, неправителственият бранш не беше зает, така наречен съвет на мъдреците не беше поканен, изреди тя.
"Ключовите думи на председателството бяха трите "к " - консенсус, конкурентоспособност и кохезия и девизът беше "Съединението прави силата ". По отношение на първия след председателството Европейски Съюз стана по-разделен. Вместо единодушие и единогласие се получиха спомагателни разлики и разломи сред Западна и Източна Европа, сред огромни против дребни ", означи Нинова. "Бяха дадени ярки образци и по какъв начин се убива конкурентоспособността с предложенията да се понижат дотациите за селскостопанските производители, които слагат българските в извънредно неконкурентоспособна среда. По отношение на кохезията огромният проблем на общия ни дом Европа са разликите на страните членки, тъй като бюджетът на Европейски Съюз планува тя да бъде понижена ", разяснява Нинова.
"Оценяваме като позитивно слагането на дневен ред на тематиката Западни Балкани, изтласкването й напред и разговора с Европа, само че тематиката за приобщаване и присъединение отпадна от декларацията. Тя трябваше да бъде съпроводена с пътна карта, с съответни задължения и ориентировъчни периоди за реализацията им. Такава пътна карта няма. По тематиката за Черноморския район и Дунавската тактика единствено президентът Радев направи нещо, само че не и държавното управление ", подсети Нинова.
"Темата за защита и сигурност. Точно по време на българското председателство се направи по самодейност на Франция нов формат от 9 страни в Европа като група за военна намеса. По какъв аршин се събират те, какво ще вършат, за какво без България, държавното управление и ръководителят на Европа мълчат ", възмути се Нинова. Тя регистрира, че по тематиката Шенген също няма прогрес, както и във връзка с европейския обществен модел за правата на хората и по превъзмогване на бедността. С предлагането по пакета "Макрон " беше нарушен главният принцип на Европа за свободно придвижване на артикули, хора и услуги, подсети Нинова. Тя означи като позитивен прогрес единствено решението да се усили финансирането и да се ускори ролята на програмата "Еразъм ", която се отнася до образованието на младежите.
Нинова регистрира, че Българска социалистическа партия е направила единствената среща по време на европредседателството, на която се събраха законодателна и изпълнителна власт - срещата на КОСАК, проведена от управлението на Българска социалистическа партия и Кристиан Вигенин.



След председателството Европейски Съюз стана по-разделен, бяха дадени ярки образци по какъв начин се убива конкурентоспособността, по тематиката Шенген също няма прогрес, безапелационни са от Българска социалистическа партия
сн. Емилия Костадинова

Народът е неудовлетворен, бизнесът бяга от България

"За шестте месеца, през които България ръководи Съвета на Европейски Съюз, в страната имаше 72 митинга. Самото му разкриване бе придружено от 9 митинга на недоволни хора. Последваха митинги на лекари от над 20 общински лечебни заведения, бургаски жители излязоха против обгазяването, блокиран беше интернационалният път Е-79 от поданици на Видин, на улицата излязоха работещи в образованието, родителите на деца с увреждания, съперници на Истанбулската спогодба ", напомни Нинова. Според нея председателството не е могло да сплоти народа и ще породи евроскептицизъм. Изводът е, че народът е неудовлетворен, а бизнесът бяга от България, уточни Нинова. Тя изнесе данни, че за първите 4 месеца на годината от България са се отдръпнали задгранични инвестици за 161 млн. евро. В същото време българският бизнес е нараснал вложенията си на открито и по този метод от страната са изтекли 72 милиона.

Деница Златева:
Мерилото за доверието към България ще е Шенган

Истинското мерило за това, че България се употребява с по-голямо доверие след този 6-месечен интервал, може да е в съответни резултати и един от тях е участието в Шенген, съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия Деница Златева.
"След тезата на ръководещите, че като ротационен ръководител би трябвало да бъдем справедлив медиатор и да търсим консенсус и по тази причина загърбихме национални тематики като влизането в Шенген и работа по унищожаване на механизма за съдействие, то австрийското председателство би трябвало да покаже, че това не е по този начин. Ако в действителност доверието у нас се е повишило, то би трябвало участието в Шенген да бъде позволено на идния съвет през октомври ", акцентира Златева.
"Извън политическата оценка считам, че в границите на председателството, подготовката и реализацията му, би трябвало да отдадем заслуженото на екипите, които работиха по него. Изказваме признателност на администрацията в София и в Брюксел, които непрекъснато бяха скрити зад светлините на прожекторите, на специалистите, които съумяха да проведат в действителност и договаряния в работни групи по обособените досиета ", съобщи Златева и посочи, че това са големи старания и на НСО, Министерство на вътрешните работи и дипломатите.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР