Добра новина за мечката в лятната ни столица.Мечката Свобода от

...
Добра новина за мечката в лятната ни столица.Мечката Свобода от
Коментари Харесай

Мечката Свобода във варненския зоопарк се събуди от зимен сън

Добра вест за мечката в лятната ни столица.

Мечката Свобода от варненския зоокът се събудила от зимен сън преди дни, научи. Тя към този момент излиза в откритата част на местообитанието си.

Животното е запазило килограмите си и не е изгубило съвсем никакво тегло. Намира се в добра кондиция. Захранването не е в огромни количества, тъй като няма потребност да се гони бързо повишаване на тегло. Мечката обича да похапва плодове, само че най – обичаното й ядене са макароните с мед.

Свобода навърши 34 години в края на януари. Животното идва от зоопарка в Русе през 2008 година дружно с колегата си Карамуш. За страдание през 2014 година половинката ѝ умря и от този момент Свобода е сама. Тя не би приела различен, тъй като мечките са извънредно моногамни животни, описа преди време уредникът зооколекция в зоопарка Пламена Каразутева.

През студените месеци в бърлогата на Свобода бе сложена камера, която да я следи по време на зимния ѝ сън. Проследяването на този интервал е част от план, в който се включва варненският зоокът. Зоопарк - Варна сътрудничи на екип от учени от Биологическия факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски " и ИБЕИ-БАН, който извършва план на тематика " Комплексни генетични и етологични проучвания за дълготрайно in situ и ex situ запазване на кафявата мечка, Urcus arctos ".

Изследването цели да разшири познанията за биологията, екологията и държанието на кафявата мечка в България. Получените резултати ще разрешат да се отговори на въпроси по отношение на популационна принадлежност на мечките на затворено и държанието на индивидите по време на сериозния интервал на зимния сън.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР