Добра новина. 2019 г. беше обявена за Година на вътрешния

...
Добра новина. 2019 г. беше обявена за Година на вътрешния
Коментари Харесай

2019 г. става Година на вътрешния туризъм

Добра вест. 2019 година беше оповестена за Година на вътрешния туризъм от отрасловия министър Николина Ангелкова. Това стана на специфична конференция, наречена Естествено в България, на която беше даден старт на акцията с благословията на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева , министъра на спорта Красен Кралев, кметове от цялата страна, които показаха незнайни или малко известни съкровища на своите градове и общини.

Само 3,75 млн. пътувания у нас предходната година са осъществени от българи, а над 9 млн. от чужденци. Въпреки растежа от 2,3 %, представен от министър Ангелкова, би трябвало да се работи доста, защото пропорцията е противоположна в туристическите страни. В най-посещаваната от тях Франция 60% от туризма е вътрешен, подобен е процентът и за най-посещавания град в света – Банкок. Т.е.пропорцията е противоположна и ние също би трябвало да я обърнем.

Това ще бъдат големи доходи за хората по места, а също и за държавната хазна, която на часа прибира 30% от всеки оставен лев – Данък добавена стойност и налог облага, а за общините остава туристическата такса, с която да влагат в атракциите на тяхна територия.

За да бъде даден спомагателен подтик, на конференцията Естествено в България, което е и мото на акцията на изпълнителната, законодателната и локалната власт, за първи път беше показан и рекламен клип за поощряване на вътрешния туризъм, сниман от боксовия първенец Кубрат Пулев по персонална покана на Ангелкова. Във филмчето има както добре познати, по този начин и секрети места у нас, които би трябвало да бъдат открити или преоткрити от родната аудитория.

На конференцията доста аплодисменти събра 3-минутното видео, което показва 150 аргументи да бъде посетен Троян, който чества 150-годишнината си като град. Интерес провокира 1500-годишната Червена цитадела Русокастро в община Камено, която остава незнайна даже за нашите туристи, нищо че е досами морето, Бургас и неговите трудови хора.

За мнозина прозвуча като сензация поканата да посетят Двореца на император Константин Велики – възцарилия християнството в Европа и създалия Византия и Цариград държател, който се намира в Костинброд, дружно с още доста атракции, показани от кмета на прилежащата до София община Трайко Младенов. Фестивалът на киселото мляко бе прибавен към римските остатъци, с които се гордее Разград.

Трявна предложения посетители и изиска подпомагане за преобразяване в туристическа атракция на нейните феноменални дърворезби. Малко познатият, а неповторим с водите си на целия континент спакурорт на община Баните също чака откриватели. Русе подсети на българите, че в радиус от 20 км от града има цели 4 обекта от международното завещание на ЮНЕСКО, което е планетарен феномен.

От Силистра предложиха прелестния им биосферен резерват Сребърна да бъде препоръчан в общ български маршрут с останалите ни обекти под закрилата на ЮНЕСКО. Идеите са толкоз доста, а първият дълъг уикенд, в който човек може да обиколи един или няколко от посочените обекти е напълно скоро – от 1 до 4 март в това число. После идват обвързваните Великденски, първомайски и гергьовски празници – 10 дни в разгара на пролетта...

Министърът на спорта Кралев се похвали, че единствено за един от многото мачове на тенис шампионата в София, който свърши през уикенда, единствено гостувалите туристи от Гърция са били над 2000, а всеки ден по толкоз хора са идвали от други градове в страната да видят звездите на тениса. Новият магнит в края на месеца пък са трите старта от Световната купа по ски в Банско.

Шефката на Народното събрание Караянчева заключи с думите на Вазов видяното и чутото на конференцията Естествено в България, че у нас човек се любува на „ все по-нови и по-нови красоти” .
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР