Добавянето на смарт устройства към уредите в дома може да

...
Добавянето на смарт устройства към уредите в дома може да
Коментари Харесай

Синтетични сензори създават свързан дом без добавени смарт устройства

Добавянето на смарт устройства към уредите в дома може да бъде едно много скъпо начинание. Напълно допустимо е синтетичните датчици напълно скоро да бъдат в положение да предложат една по-добра опция.

С повишаването на известността на смарт технологиите, основаването на обвързван дом към този момент е допустимо. В момента на потребителите се оферират две благоприятни условия. Едната е да закупят голям брой смарт джаджи, само че в случай че те не са създадени от една и съща компания, не е несъмнено, че ще могат да работят дружно. Другият вид е да преоборудвате старите си уреди със сензорни маркери. Първата опция е скъпа, а втората – досадна и времеемка.

Благодарение на неотдавнашен план, дело на учени от университета Карнидж Мелън, скоро на потребителите ще бъде предоставена и трета опция. Така наречените от екипа от учени “синтетични датчици ”, съставляват единно устройство, което може да се включи в какъвто и да е тип електрически контакт и свързва всички обособени устройства в стаята.

Въпреки, че за момента е единствено първообраз, това малко устройство има капацитета да приема огромно многообразие от данни за заобикалящата го среда, с цел да трансформира на процедура всеки един обект в смарт устройство. Използва набор от 10 разнообразни датчика, с цел да може непрекъснато да следи данни като тон, мокрота на въздуха, електромагнитен звук, придвижване и светлина. От позиция на сигурността, основателите са решили да не употребяват камера. Синтетичните датчици употребяват машинни логаритми ( machine learning algorithms ), които могат, безусловно да се самообучават, с цел да трансфорат тези данни в характерна за подтекста информация. Все едно имате универсално отдалечено за целия си дом.

Когато хладилникът е отворен, той основава неповторими по себе си данни. Устройството усеща придвижване, вижда включването на светлината и чува отварянето на вратата. За групата от датчици, това звучи много друго от изхвърлянето на боклука, стартирането на кранче или пък тостер. Тренирайки синтетичните датчици, изследователският екип е основал огромно многообразие от обекти и дейности, които могат да бъдат разпознати от устройството.

Съвременните датчици са толкоз дребни и комплицирани, че събирането на такава информация, до известна степен, е доста елементарно. Трудната част е вземането на решение какво тъкмо да се направи с тази информация. Главният откривател – Гйерад Лапут се е сетил, че може да бъде употребявано да отговори на въпроси, които са свързани със заобикалящата ни среда. В диалог с Wired, Лапут изяснява, че задачата пред тях е да трансфорат данните в налична информация. „ Нормалният консуматор не се интересува от спектрограмата на електромагнитните разстройства от кафеварката му, ” той сподели. „ Той просто желае да знае дали кафето му е готово. ”

Работата на синтетичните датчици не се лимитира единствено с откриването на едно устройство или придвижване. Групата от датчици разрешава откриването на разнообразие от входяща информация от разнообразни източници, въпреки че сега това не постоянно работи съвършено. „ Използвайки този вид машинно самообразование измежду доста разнообразни сензорни излъчвания и фактът, че това би трябвало да бъде едно в действителност надеждно решение, при най-различни условия, е много сложен проблем, ” споделя Антъни Роуи – откривател, който се занимава със сензорни технологии. „ Лесното решение за близкото бъдеще е основаването на интерфейс, който да прави по-лесно за потребителите да посочат къде тъкмо се намира казусът и да съумеят да упражняват системата. ”

Към момента, синтетичните датчици нямат елементарен за прилагане интерфейс. По-голямата концепция е да се употребява устройството като метод да се улавят точни данни без съществуването на камера. Добавяйки тази технология към нещо като Гугъл Home или Alexa, тези асистенти ще станат по-интелигентни и то без да стават по-натрапчиви.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР