ДОАкад. Николай ДенковМинистър-председателРепублика БългарияКопие:Г-жа Вяра ТодеваОбластен управител на СофияУважаеми, господин

...
ДОАкад. Николай ДенковМинистър-председателРепублика БългарияКопие:Г-жа Вяра ТодеваОбластен управител на СофияУважаеми, господин
Коментари Харесай

Граждани на София пишат на Денков: Дръжте се достойно пред ЕС и премахнете позорния паметник на съветската армия!

ДО

Акад. Николай Денков

Министър-председател

Република България

Копие:

Г-жа Вяра Тодева

Областен шеф на София

Уважаеми, господин министър-председателю!

Ние, писатели, учени, общественици се обръщаме към Вас във връзка оповестеното на 11 август решение за анулация на демонтажа на Паметника на руската войска от госпожа Вяра Тодева, регионален шеф на София. Съгласно това изказване „ има дълга процедура на планиране и координиране на преместването на Паметника на Съветската войска “.

Ние, писатели, учени, общественици, интензивно през годините настоявахме за унищожаване на руския монумент в сърцето на София съгласно признатия през 2000 година Закон за оповестяване на комунистическия режим за незаконен. Последователни в дейностите си, изпратихме до институциите през февруари 2022 година искане да бъде изместен в Музея на социалистическото изкуство монумента на една окупационна войска! Изтъкнахме символното значение на този акт като поддръжка на Украйна в подтекста на агресорскитe дейности на съветския президент Владимир Путин против Украйна. Срещнахме се с Гроздан Караджов, министър на Министерство на регионалното развитие. Той ни обезпечи отчета на ДНСК, в който се разказват спецификите към собствеността на паметника. Според този отчет, Монументът „ Паметник на руската войска “ е законно построен. От шефа на дирекция Общо събрание на колегиите е издадена заповед(2018г.), с която е подредено на регионалния шеф на област София, като притежател по смисъла на член 195, алинея 1 от Закон за устройство на територията, да се подхващат дейности за Монумента „ Паметника на Съветската войска “ като се изготви градивна експертиза и се даде оценка за положението и носимоспособността на структурата на монумента.

Господин министър ръководител!

С решение на Министерски съвет от 2 август бе взето историческо решение да се промени от обществена в частна държавна благосъстоятелност парцелът в Княжеската градина Монумент „ Паметник на руската войска “! Така Вашето държавно управление отстъпи собствеността на конфликтния монумент на регионалния шеф на София и даде зелена улица за неговото пренасяне отвън зоната на университета „ Св.Климент Охридски “. Сериозно обезпокоени сме от оповестеното в петък, 11 август, отсрочване на това решение от госпожа Вяра Тодева! Изтъкнатите в известието до медиите аргументи са извънредно неубедителни. Както към този момент споменахме, ние разполагаме с нужната фактология за документите свързани с Монумента „ Паметник на руската войска “! В този смисъл, не виждаме никаква действителна спънка да се приведе в действие решението на Министерски съвет! Обратното, отлагането на демонтажа с незнаен времеви небосвод буди съмнение за конюнктурни предизборни съображения и липса на политическа воля!

Академик Денков!

Позволете ни да изразим най-дълбоко почитание към Вашата персона като академик и политик. Вие ръководите българското държавно управление с ясно изразена европейска и атлантическа ценностна система. Повечето столици от някогашния социалистически блок откриха съответен метод да се оправят със руското завещание, изключително позорно пред очите на страдащия от съветската войска и диктатора Путин украински народ. Ето за какво ние имаме вяра, че Вие ще спазите обещанието си и ще предприемете незабавни дейности за демонтажа на паметника на руската войска, одобряван от голямо болшинство софиянци като огорчение към паметта на техните родители.

Демонтажът на Монумента „ Паметник на руската войска “ ще бъде безапелационен знак пред нашите другари от Европейския съюз за воля и поредност на днешното българско държавно управление. Вие бяхте хазаин на гостуването на президента Володомир Зеленски и го накарахте да се усеща измежду съидейници, подготвени на всякаква материална и символна поддръжка. Не е допустимо да оставите в столицата ни за към момента несигурно време монумента на агресора, заплашващ да унищожи както суверенитета на Украйна, по този начин и цивилизационните ни завоевания!

Подписали:

Теодора Димова

Мирела Иванова

Милена Фучеджиева

Тони Николов

Силвия Чолева

Митко Новков

Ясен Атанасов

Огнян Минчев

Красен Станчев

Антонина Желязкова

Костадин Бонев

Иглика Трифонова

Горан Благоев

Емил Христов

Румяна Таслакова

Юлиана Методиева

Веселин Стойнев

Мохамед Халаф

Георги Папакочев

Стойко Стоянов
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР