До този момент Централната избирателна комисия (ЦИК) отказва и не

...
До този момент Централната избирателна комисия (ЦИК) отказва и не
Коментари Харесай

ЦИК пази в тайна имената на кандидатите за депутати, бивши служители на ДС

До този миг Централната изборна комисия (ЦИК) отхвърля и не дава на комисията по досиетата данни за претендентите за евродепутати и народни представители, заради което този път е допустимо сътрудниците на някогашната Държавна сигурност от листите да не бъдат огласени. Без въпросната информация инспекцията на участниците във вотовете е невъзможна. За случая съобщи специализираният сайт desebg.com.

Отказаната информация е от коя политическа мощ са претендентите, както и в кой изборен регион са издигнати. Преди това сред двата органа е текла преписка, в това число посредством куриоз - ЦИК пратила диск, който следвало да съдържа трите имена, ЕГН на претендентите и издигналата ги партия, коалиция или предприемчив комитет; дискът обаче се е оказал празен; след това на различен притежател били пратени имената, само че без информацията кой ги издига.

В последна сметка ЦИК се стимулирала, че няма законово основание Комисията по досиетата да изисква данни за издигащите обединения (писмо на ръководителя Камелия Нейкова, оповестено в desebg.com). В отхвърли има законов аргумент, само че пък е нарушаване на 17-годишната процедура до момента.

„ Отказвайки да даде информация от коя кандидатска листа е съответното подлежащо на инспекция лице ЦИК освен попречва работата, само че и лишава обществото от правото му на осведоменост “, е споделил шефът на органа по досиетата Евтим Костадинов на Нейкова.

Ситуацията провокира реакции на политици от дясното пространство. Един от тях - Ивайло Мирчев. " Очевидно някой се тормози. ЦИК цели да се забави процеса по инспекция и да не се разгласи преди изборите кои претенденти от кои партии имат принадлежност към Държавна сигурност. Този ЦИК е доминиран от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, явно това болшинство прави опит значими обстоятелства да бъдат скрити от българското общество ", написа той в обществените мрежи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР