До този момент нямаме ясен отговор на въпроса, ако лекар

...
До този момент нямаме ясен отговор на въпроса, ако лекар
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Проф. Гетов няма моралното право да стане здравен министър

„ До този миг нямаме явен отговор на въпроса, в случай че доктор няма личен електронен автограф по какъв начин ще практикува своята специалност в цялостния й размер, включително изписването на антибиотик “. Това споделя пред зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов по отношение на изтичащия период, в който работят по едно и също време и хартиените, и е-рецептите за антибиотици.

Припомняме, с нормативни промени бе решено да има гратисен интервал на деяние и на двата носителя – книжен и електронен, който завършва на 1 април тази година и след който още веднъж ще остане само е-рецептата.

Д-р Брънзалов напомня и предлагането на БЛС за пилотни джипи практики, които трябваше да работят в този интервал единствено с е-рецепти за всички лекарства и посредством които да бъдат открити и отстранени вероятните проблеми. „ Това беше предложение на Българския лекарски съюз пред премиера, което се одобри. Нито една стъпка обаче не бе направена да се основат такива практики, с цел да имаме база, на която да стъпим и да надграждаме въпросното електронно наставление на антибиотици “, показва той.

„ Първоначалната концепция беше всички лекарства да се изписват с електронни предписания, освен антибиотиците и антидиабетичните лекарства. Ние бяхме сложени пред приключен факт. Въведе се и антидиабетните средства да бъдат изписвани единствено електронно ни не стана ясно по какъв начин ще се закупуват от аптеката - през НЗОК или свободно. Тогава обаче за какво непрекъснато има липса на този тип лекарства? “, пита общопрактикуващият доктор.

Запитан какъв съгласно него би бил резултатът, в случай че посредством пилотната процедура за електронните предписания бяха пускани за изписване всички медикаменти, той декларира: „ Щеше да настане още по-голям безпорядък. Затова отрасловият зам.-министър, който е претрупан със задължението да в профил тези нередности – проф. Гетов, съгласно мен няма моралното право да е на поста си, защото той е главният провинен за хаоса с електронните предписания и трябваше да си подаде оставката “.

От думите му излиза наяве още, че не е изпълнено и обещанието на видно място на уеб страницата на Министерство на здравеопазването да бъдат упоменати всички налични в страната медикаменти, които могат да се употребяват от лекарите като наставление за лекуване на техните пациенти. „ Нямаме действителна визия какво да изписваме, в това число лекарства, които се изписват по НЗОК. Дори точно медикаментите, които се изписват и се отпускат по НЗОК, имат разнообразни кодове според от дистрибутора или вносителя. Но за какво е нужно това? Ако едно лекарство е с два кода, единият ще се извърши в аптеката, а другият не ли? Това е същински тормоз както за нас, по този начин и за пациентите. Имаше задоволително време тези проблеми да се проучват и отстранят “, разяснява медикът.

От БЛС към момента нямат отговор на въпроса по какъв начин българските лекари, които са без електронен автограф или смарт телефон, ще лекуват пациентите си. „ Ние не сме длъжни да имаме електронен автограф или смарт телефон. Не желая лекарите да бъдат упреквани за това, тъй като по-малко доктор ли е един експерт, който няма тези атрибути? “, пита доктор Брънзалов.

Зам.-председателят на УС на БЛС се стопира и на въпроса с повишението на реимбурсацията на медикаментите за сърдечносъдови болести, признато преди дни от НЗОК. „ Обществото ни още веднъж не е осведомено задоволително по тематиката, тъй като информацията е изкривена. От всяка група за лекарства, с които се лекуват сърдечносъдови болести, най-евтиното единствено ще бъде гратис “, акцентира той и предвижда, че неяснотата по тематиката ще докара до още по-голямо невротизиране на джипи-практиките.

В коментар на опциите за нов здравен министър и евентуалната кандидатура на сегашния зам.-министър проф. Илко Гетов, доктор Николай Брънзалов декларира: „ Като зам.-министър проф. Гетов не съумя да промени нищо. Ние не поддържаме сходна кандидатура, защото, в случай че той бъде определен за министър, това ще провокира съществени разтърсвания в системата на опазването на здравето. А той няма и моралното право да одобри тази кандидатура. Ние сме изрично срещу. Здравеопазването ни има потребност от същински промени, а освен от голи обещания “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР