До тази седмица в Национална електронна информационна система за предучилищно

...
До тази седмица в Национална електронна информационна система за предучилищно
Коментари Харесай

Министър Цоков: Над 1,6 млн. са електронните медицински бележки за учениците през тази учебна година

До тази седмица в Национална електронна осведомителна система за предучилищно и учебно обучение (НЕИСПУО) са постъпили над 1,6 млн. електронни медицински бележки за извиняване на отсъствия на възпитаници. Системата работи доста добре и до този миг не са провеждани диалози с Министерство на здравеопазването за тяхното отпадане. Това сподели пред публицисти министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. „ Научихме за концепцията за смяна от медиите и сме подготвени да участваме в съставяне на междуведомствена група, която да разиска сходни оферти от страна на Министерство на здравеопазването ", посочи той. Министърът добави, че за сходна смяна се изисква и промени в нормативни документи.

Според в този момент настоящите разпореждания по здравословни аргументи ученикът може да отсъства от учебно заведение против показване на медицински документ, като техният тип се контролира от Министерство на здравеопазването. Документите за извиняване на отсъствия са разказани и в член 62 алинея 1 от Наредбата за приобщаващото обучение.

МОН е готово да разисква разнообразни разновидности, само че следва да се има поради, че в амбулаторният лист, който се предлага да стане документ за извиняване на отсъствия, се съдържа сензитивна здравна информация за детето.

Същевременно отпадането на хартиената здравна записка и замяната й с електронна е облекчение, както за учителите, по този начин и за родителите. Дигитализацията на процеса е значима стъпка в посока на прекратяването на порочната процедура по представянето на подправени медицински бележки. Тази самодейност бе осъществена взаимно от МОН, Министерство на здравеопазването и МЕУ единствено преди няколко месеца и в никой миг при взаимната работа не е била обсъждана смяна на типа документ. Заедно с това, честите отсъствия на децата са измежду най-рисковите аргументи за отпадането им от просветителната система. Затова и за МОН е от изключителна значимост съществуването на документ, публикуван от способен орган, който да отстрани злоупотребите.

Заедно с това МОН припознава родителите като най-важният сътрудник в процеса на образование на децата. Затова и за облекчение на фамилиите и понижаване на административната тежест за учебните шефове, министерството предложи смяна в Наредбата за приобщаващо обучение, в която се планува увеличение на броя на отсъствията, които могат да бъдат почетени с записка от родител. Важно е родителите да не бъдат изключвани и от възможния разговор за смяна на документа, с който ще се извиняват отсъствията по медицински аргументи, изключително в случай че той съдържа чувствителни за децата данни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР