До старта на учебната година остават броени дни. Ако все

...
До старта на учебната година остават броени дни. Ако все
Коментари Харесай

Следвайте указанията: Ученическата чанта – не по-тежка от 4 кг

До старта на образователната година остават броени дни. Ако към момента родителите на първокласниците не са им купили ученическа чанта, е целесъобразно освен да гледат модела, само че и да съобразят избора си с съответни параметри, които са от огромно значение за здравето и вярното развиване на децата.

Правилният асортимент на раница има значима роля за здравия тил на хлапетата, написа Днесбг. В новото издание на Наръчника за родителите на първокласници има съответни насоки за избор на раница. Така да вземем за пример височината на чантата не трябва да е повече от 30-40 см., с цел да не доближава до краката на детето, когато е на гърба му. Ширината пък не би трябвало да е повече от тази на раменете. Теглото на чантата не трябва да надвишава 10-15 % от тежестта на детето, т.е. в случай че вашият първокласник тежи към 25 кг, раницата с всичко в нея не трябва да надвишава 3-4 кг. Презрамките – би трябвало да са необятни, меки и с опция за контролиране, с цел да може раницата да се носи и когато детето е единствено по блузка, и когато е с дебело яке.

" Учете детето да носи раницата с двете презрамки, с цел да предотвратите гръбначните изкривявания ". Относно гърба – целесъобразно е чантата да е с корав тил, само че да има подложки на равнището на кръста. За сигурността на детето по улиците, пък специалистите поучават раницата да бъде в ярки, сигнални цветове и да има светлоотразителни детайли. С биенете на първия звънец хлапетата ще прекарват от ден на ден време в седнало състояние на едно място. В тази връзка учебните чинове също би трябвало да дават отговор на няколко значими характерности, които да подсигуряват здравето на детето.

Така да вземем за пример че дистанцията от седалката до чина е нужно да стига до лакътя на детето. В противоположен случай са вероятни изкривявания на гръбначния дирек, тъй като в случай че чинът е прекомерно висок или столчето ниско, детето стартира да извива тялото си наляво и да повдига дясната ръка в рамото (и противоположното в случай че е левичар). В случай, че чинът е невисок или столът висок, ученикът ще се привежда прекомерно напред. Положението на седалката по отношение на чина също е от голяма важност. Най-правилно е нейният челен борд е леко вдаден под чина, гласят още напътствията.

По този метод детето може да остане компактно облегнато на седалката до момента в който работи. За да се реализира това облегнато състояние е належащо е значимо и дистанцията сред между чина и облегалката. То не би трябвало да надвишава с повече от 5 сантиметра гръдната обиколка на ученика. Облегалката на столчето пък би трябвало да стига най-малко до долния борд на лопатките на детето, с цел да служи за опора. Относно дълбочината на седалката, тя би трябвало да поема най-малко 2/3 от дължината на бедрата, с цел да обезпечава задоволителна опора на бедрените мускули. За да избегнете гръбначни изкривявания или контузии, научете детето да слага раницата на масата или чина, преди да я постави на гърба си., гласят още препоръките в наръчника за родители на първокласници.

Също по този начин е целесъобразно майките и татковците да основат у децата си табиет всеки ден да изпразват раницата изцяло и да поставят в нея единствено нужните неща.

" Помогнете му да провежда наличието, като му осигурите подобаващи папки и несесери за нужните принадлежности по другите предмети: доста бързо ще запомни, че нещата по математика са в зелената директория, а по български – в алената ", написа още в наръчника. Част от пособията пък могат да остават в учебно заведение, тъй че децата да не носят непотребна тежест, като този въпрос може да се контракти с учителката. Над 60% от българчетата имат гръбначни изкривявания, по данни, изложени в тазгодишния справочник за родители на първокласници. Именно по тази причина, с превантивна цел, раницата и чиновете би трябвало да дават отговор на избрани условия. В това число обаче влизат и бюрото и столът вкъщи. Те би трябвало да са ергономични, да пасват добре на тялото на първолака и да му обезпечават изправена позиция и здравословно седене.

Когато бюрото се контролира на височина, то обезпечава на детето изправена позиция при писане/четене. Когато не е на вярната височина, детето се прегърбва (когато бюрото е по-ниско) или лактите му отиват прекомерно нагоре (когато бюрото е по-високо). Резултатът е бърза отмалялост, разконцентрация, отвращение за работа, главоболие, болки в гърба, написа още в наръчника. Дългото застояване на стола също е нездравословно. Според специалистите децата сред 6-10 години могат да стоят в едно състояние приблизително 5 минути, а хлапетата сред 11-15 години – приблизително 15 минути.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР