До средата на седмицата ще стане ясно какво е похарчила

...
До средата на седмицата ще стане ясно какво е похарчила
Коментари Харесай

Държавата плаща лихви за непостроен комплекс, в който май никога няма да се съберат всички министерства

До средата на седмицата ще стане ясно какво е похарчила до момента компанията, определена през 2019 година да построи държавната офис постройка на територията на “София тех парк ” и каква част от парите  трябва да върне назад на страната. Това заяви икономическият министър Богдан Богданов. 
Прочетете още
“Държавата към този момент се е свързала с компанията “Планекс ” и доникъде на седмицата  очакваме цялостен разбор на свършеното от момента, в който им е предоставено да проектират и построяват държавния комплекс, до в този момент. Очакваме цялостен план за това и какви разноски са регистрирани по плана, сподели още Богданов, написа 24 часа.

Според него сумите за замразения на този стадий план би трябвало да бъдат възобновени на държавната компания “Монтажи ” и оттова на Държавната консолидационна компания  (ДКК), чийто принципал е икономическото министерство

“Крайната ни цел до взимането на финалното решение дали има потребност въобще от подобен държавен комплекс е

сумите, които  са предплатени  предплатено без  обществена  поръчка,  да бъдат  възобновени

и надлежно ДКК да си погаси кредитната експозиция към ББР, за която българските жители сега заплащат ”, посочи Богданов. 

Ако подхванатото от министъра бъде свършено, това ще постави завършек на една към този момент 4-годишна сага. Идеята да се построи голям държавен комплекс, в който да се съберат чиновниците на министерствата, пръснати на разнообразни места в София, е още от времето на тройната коалиция с министър председател Сергей Станишев. Работата обаче стартира през 2019 година, когато ДКК разпореди на “Монтажи ” строителството.

По същото време, по-точно на 4 октомври 2019 година, е регистриран и консорциум “Планекс – ГЕС ”, в който с 60% влиза варненската строителна компания “Планекс ”, а с 40% - софийската “Грийнтех инженеринг солюшънс ”. В предмета на активност на консорциума написа, че   “партньорите си слагат за цел да дават отговор по най-хубавия метод на изискванията и условията на “Монтажи ” за осъществяване на избрани строително-монтажни работи, обединявайки своите старания, финансови, механически запаси и експертен капацитет надлежно, с цел да изпълнят предоставената поръчка ”.

Регистрацията обаче предхожда с няколко месеца самия акт на възлагане на поръчката. “Монтажи ” подписва контракт с “Планекс – ГЕС ” през април 2020 година, без консорциумът да е определен с процедура, и на процедура му

превъзлага да  проектира и  построи сграда  с мащабните  90 хиляди  кв. метра

Договорът е на стойност 197 млн. лева без Данък добавена стойност. Информацията за него бе изнесена през 2021 година от тогавашните министри на финансите и на стопанската система Асен Василев и Кирил Петков в държавното управление на Стефан Янев, откакто самият план бе спрян.  

Според Богдан Богданов предплатената сума, платена на консорциума, е 84 млн. лв.. За а я заплати, ДКК е взела заем от ББР в размер на 120 млн. лв.. Гратисният интервал по него към този момент е изминал и държавната компания в този момент заплаща лихви, без да се прави работа по държавния билдинг.

От финансовия доклад на “Планекс – ГЕС ” за 2020 година, който е и единственият оповестен досега, се вижда, че

във фирмата  през 2020 година са  влезнали 65 млн.,

без тя да има никакви разноски и без да е направила активност. За 2021 и 2022 година няма оповестени финансови доклади, само че е явно, че тя няма по какъв начин да пристъпи към строителството на тази огромна постройка.  Неясно остава и какви гаранции е дала компанията, прибирайки такава огромна сума. 

Теоретично е допустимо консорциумът да е упълномощил правенето на механически план и за това да са изхарчени някакви средства, само че от “Планекс ” не желаят да отговорят на този, а и на никакви други въпроси. 

Теренът, на който ще се строи, е в активите на ДКК. Компанията купи правото за градеж върху терен от 25 декара против 22 млн. лева от “София Тех парк ” още през август 2019 година Парцелът и досега съставлява пустееща земя. 

Идейният проект по принцип планува два корпуса - единият 9-етажен, а другият на 15 етажа, с двуетажно тяло сред тях и под земята паркинг. 15-етажната постройка е 75 метра и това е оптималната височина, която е позволена за тази смесена многофункционална зона .

А регионът, в който са възможни и жилищни, и офис комплекси, както и леки производства, от ден на ден се застроява в последно време. От източната страна “София Тех парк ” към този момент граничи с две огромни бизнес здания, от южната му страна е ситуирана друга такава, а в самият парк към този момент изникнаха две приблизително огромни офис здания. Ако страната се откаже изцяло от концепцията за държавен мегакомплекс, е допустимо теренът да се оползотвори за същата по тип и мащаби офис постройка, само че от частен вложител. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР