До средата на март цените на пшеницата на международните пазари

...
До средата на март цените на пшеницата на международните пазари
Коментари Харесай

Достигна ли пшеницата ценовото си дъно?

До средата на март цените на пшеницата на интернационалните пазари бяха подчинени на изразен низходящ тренд свързан от превишение на предлагането над търсенето и застоялост на експортния фронт. На 6-7 март житните фючърси в Чикаго и Париж маркираха най-ниските стойности от август 2020 година насам - $190,90 за звук и 179,00 евро за звук надлежно.

За отбелязване е обстоятелството, че през същия интервал на 2022 година, след започването на съветската инвазия в Украйна, борсовите котировки доближиха рекордни стойности от $523,60 $ за звук и 450 евро за едни звук,, разяснява.
 Цената на пшеницата в Европейски Съюз стремглаво спада: Каква е повода?
Цената на пшеницата в Европейски Съюз стремглаво спада: Каква е повода?

Ожесточената ценова конкуренция от страна на Русия и Украйна е главният фактор за това

Основен фактор за внезапното намаляване на цените

през февруари и при започване на март 2024 година се показва мощния конкурентен напън от огромен експорт на пшеница от Русия и Украйна. В края на февруари прочут немски анализатор Олаф Цинке разяснява, че " фундаментните фактори на международния пазар не са положителни за ценовото развиване " защото " към момента има доста зърно в складовете на Русия, а от Украйна потоци от доста на ниска цена зърно текат към европейския пазар ".

Пресата на фундаменталните (балансови) фактори върху европейския пазар беше извънредно мощна. По данни на Международния съвет по зърното през интервала 6-14 март 2024 година експортните котировки на френската мелничарска пшеница се сринаха до $209-21 за звук (€191-193) FOB Руан.

През първата половина на март бяха оповестени редица планирани данни с отрицателен за ценовото развиване знак. Най-важните от тях несъмнено бяха първите индикации на Организацията по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации (FAO) и Междунардния съвет по зърното (IGC) за нарастване на производството на пшеница в света през стопанската 2024/25 година с 10 млн. тона - до 797,3 -798,8 млн.тона.

Силно депресиращо въздействие върху цените в края на първата половина на март оказаха и информациите за канцелиране на огромни покупко-продажби за импорт на американска, австралийска и френска пшеница (общо към 1,0 млн.т) от страна на Китай.

Сривът на цените до най-ниските стойности от 3,5 година насам предизвика " техническата реакция на пазара " - прибирането на облагите от фючърсите посредством назад изкупуване на продадените на доста по-високи цени договори.
 Европейски Съюз измисли метод да понижи търсенето на зърно от Русия
Европейски Съюз измисли метод да понижи търсенето на зърно от Русия

Европейската комисия ще вкара мита върху вноса от Русия и Беларус в размер на 95 евро на звук

През втората половина на март житните се коригираха нагоре

На 25 март цената на майския фючърс в Париж се изкачи до 204,50 евро/т, а фобните котировки на френската мелничарска пшеница се възвърнаха до 202 евро за звук. FOB Руан (за съпоставяне: €259/т - 24.03.23 година и €398/т - 25.03.22 г.).

За превръщане на вектора на ценовото развиване във възходяща посока през последните десетина дни способства влошеното положение на посевите във Франция, главен производител на пшеница в Евросъюза. Според формалните данни на Céréobs делът на посевите в " положително до чудесно " положение спадна до 66 на 100, спрямо 68% миналата седмица и 95% през същия интервал на 2023 година

Освен това тези дни Асоциацията на немските фермерски кооперативи DRV заяви, че площите със зимна пшеница в Германия за 2024 г.са редуцирани със 7,5% спрямо 2023 година до 2,6 милиона хектара, защото наводненията попречиха на есенната сеитба.
 Първи прогнози за международната зърнена годишна продукция през 2024-а
Първи прогнози за международната зърнена годишна продукция през 2024-а

Новата прогноза на ФАО за световното произвеждане на зърнени култури. е леко поправена нагоре до 2840 млн. тона

Подкрепа на пазара оказа и редуцираната прогноза на Stratégie Grains за производството на мека пшеница в Европейски Съюз през 2024/25 година - 121,6 (125,7 млн. т - 2022/23 г.). Според Stratégie Grains производството на пшеница ще намалее най-вече във Франция, Германия и Полша, до момента в който в Унгария може да се усили.

Перспективите за Украйна също са песимистични. Зърненият съюз на Украйна тези дни сведе оценката си за реколтата от пшеница 2024 година до 20 млн.т, което е най-ниският индикатор от 12 години насам.

Междувременно вероятността за размера на новата съветска годишна продукция от пшеница са доста удобни - 92,0 - 95,0 млн.т, " като най-оптимистичната от тях е на Руския зърнен съюз и Центъра SovEcon.
 Колко пшеница и слънчоглед ще създаде и изнесе Русия през 2024 година
Колко пшеница и слънчоглед ще създаде и изнесе Русия през 2024 година

Очакванията са за леко намаляване на размерите, в това число и на олиото

Прогнозите за развиването на пшеницата даже в кратковременен проект са много спорни

Тъй като въздействието на вероятностите за спад на производството в Европейски Съюз се компенсира с високите равнища на насъбраните ресурси в Евросъюза и в черноморския район, а също по този начин и с очертаващите се положителни реколти в главните съперници на Европейски Съюз на интернационалния пазар - Русия, Съединени американски щати, Австралия, Аржентина.

Все отново ескалацията на спора в Украйна може да стане фактор, който ще поддържа цените на зърното и най-много на пшеницата на интернационалния пазар. Анализатори разясняват, че през последните седмици света се концентрира върху рецесията в Газа и пазарът съвсем беше не запомнил за рисковете от войната в Украйна, защото потоците от украинския и съветския зърнен експорт продължиха да зареждат интернационалните пазари. Положението обаче може да се промени и на пазара се заприказва, че след офанзивите на Украйна против съветски петролни рафинерии предходната седмица Русия може да отвърне на удара, като предприеме по-интензивни офанзиви против украинските пристанища.

Силна поддръжка на европейските котировки в последно време оказват и информациите за евентуалното налагане на мито (до 95 €/т) върху вноса на зърно от Русия и Беларус в Евросъюза. Според Financial Times това ще бъде първото ограничаване при вноса на храни след експлоадирането на спора в Украйна. От Брюксел изясняват, че " главната цел на тези законодателни оферти е да се облекчи в допълнение административната тежест за фермерите в Европейски Съюз и да се даде на фермерите и страните от Европейски Съюз по-голяма еластичност при осъществяването на избрани екологични условия ".

Като мотив за усилване на настроенията в интерес на спиране на низходящия тренд и мнението изразено от водещите съветски специалисти, че ценовото дъно на локалния пазар към този момент е преодоляно " защото цените на пшеницата в доста райони са се доближили до индустриалните разноски ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР