До шест заплати годишно отгоре ще получават спецмагистратите, а за

...
До шест заплати годишно отгоре ще получават спецмагистратите, а за
Коментари Харесай

Бонуси за всички претоварени с дела магистрати, но най-много за “специалните“

До шест заплати годишно от горната страна ще получават спецмагистратите, а за останалите парите ще зависят от натоварването им с каузи. Това реши в четвъртък късно вечерта правната комисия в Народното събрание, приемайки на второ четене следващите противоречиви промени в Закона за правосъдната власт. Законопроектът се гласоподава стремително за по-малко от две седмици, тъй като в края на октомври спецсъдилищата ще поемат делата за корупция по върховете на властта.

Първоначално депутатите от ГЕРБ, “Обединените патриоти “, Движение за права и свободи и “Воля “ предложиха бонуси от шест заплати годишно единствено за съдиите, прокурорите и следователите в профилираните звена. Аргументът бе, че другояче профилираните правосъдни институции ще блокират, тъй като магистратите в тях ще поемат нови отговорности против по-малко пари. Това докара до рецензии, че и в този момент има редица съдилища, които са свръхнатоварени с каузи, само че не получават нищо от горната страна. Поради това депутатите взеха решение да дадат опция на Висш съдебен съвет да усили заплатите в тези натоварени институции, само че без авансово да се залага размер на бонуса.

Текстът в закона закупи следната редакция, представена от профилирания уебсайт “Де факто “: “Въз основа на степента на натовареност на съответния орган на правосъдната власт Висшият правосъден съвет дефинира в допълнение заплащане на арбитър, прокурор или следовател. Съдиите в апелативния профилиран углавен съд, в профилирания углавен съд, прокурорите в апелативна профилирана прокуратура, в профилирана прокуратура и следователите в следствения отдел на профилираната прокуратура получават в допълнение заплащане в размер, избран по одобрени от съответната гилдия на Висшия правосъден съвет правила за самостоятелна оценка на резултатите от активността, само че не повече от 6 съществени месечни хонорари годишно.”

Шестте заплати ще се поставят и за правосъдните чиновници в спецзвената.

Поправката на депутатите бе подложена на критика от представляващия Висшия правосъден съвет (ВСС) Боян Магдалинчев и заместник-председателя на Върховния касационен съд Павлина Панова. Магдалинчев изиска магистратите да получават пари от горната страна за качестваната си работа, а не, тъй като работят на несъмнено място. Съдия Панов на собствен ред сподели, че с тази ремонти профилираните институции се трансформират в изключителни, което е неразрешено от конституцията.

Новите правила за заплати влизат в действие от 1 януари 2018 година

През предходната седмица Съюзът на съдиите в България излезе с остра позиция против законопроекта. Организацията споделя, че профилираните институции получават " специфичен статут “, при който забележителното завишаване на възнагражденията им по отношение на останалите съдии може да бъде възприето като тяхно облагодетелстване от страна на страната. " Това е един от белезите за извънредност (на тези съдилища-б.р.) ", добавя организацията.

" Основният аршин, по който тези каузи ще бъдат обсъждани от профилираните съд и прокуратура, е качеството на лицата, против които се води съответното наказателно произвеждане, което, единствено по себе си, не предпоставя по-висока фактическа или правна трудност по отношение на друго наказателно произвеждане за същото по тип закононарушение, подсъдно на общите съдилища “, споделя съдийският съюз.

Управляващите в никакъв случай не са показали сходна угриженост към финансовото благополучие на съдиите в Софийския градски съд, който продължава да е свръхнатоварен. Този съд гледа делата за корупция по върховете на властта в продължение на няколко десетилетия, само че магистратите в него не се употребиха от сходни
бонуси.

Огромни проблеми има в районните съдилища в София, Пловдив и Варна, които са свръхнатоварени. Положението в София е бедствено, само че там съдиите все по този начин получават по малко над 2000 лв. брутни заплати. Срещу това заплащане те вземат решение сред 60 и 110 каузи на месец.

За съпоставяне, привилегирована прослойка от спецмагистрати и правосъдни чиновници ще получават до 18 пъти годишно по над 3000 лв.. От възнагражденията ще се възползват над 200 магистрати и чиновници от общо към 10 000 в цялата страна.

Аргументите на вносителите за заплахата от блокирането на спецсъдилищата са доста противоречиви.Към тях не липсва интерес от магистрати. Миналата седмица някогашните членове на Висшия правосъден съвет Галя Георгиева, Магдалена Лазарова и Даниела Костова (и трите от болшинството на Сотир Цацаров и Георги Колев – б.р.) избраха да продължат своята кариера профилираните съдилища. Една от аргументите е, че там те ще гледат в пъти по-малко каузи в съпоставяне със съдилищата, от които идват.

Галя Георгиева беше арбитър в Апелативен съд – Пловдив преди да стане член на Висш съдебен съвет. Ако тя се бе върнала в Пловдив, щеше да взема решение по седем каузи на месец. В Апелативния профилиран съд ще гледа по... три.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР