До половин година всеки българин ще има достъп до електронното

...
До половин година всеки българин ще има достъп до електронното
Коментари Харесай

Ще имаме достъп до електронното си здравно досие през 2018 г., обеща здравният министър

До половин година всеки българин ще има достъп до електронното си здравно досие, даде обещание здравният министър Николай Петров. 

Той изясни, че лечебните заведения ще бъдат задължени да попълнят цялата информация и тя ще бъде налична за пациентите посредством код за достъп. 

" Трябва да престанем с хартиените епикризи, хартиените предписания и здравни книжки. Базата данни я имаме, кодовете за достъп са налични, само че единствено 30 хиляди души са показали интерес ", уточни Петров пред Българска национална телевизия. 

За да получат достъп повече пациенти до здравните си досиета, ще стартира осведомителна акция и ще се търси съдействието на персоналните лекари и лечебните заведения, с цел да бъдат осведомени повече хора. 

Идеята е посредством достъпа до здравните досиета да се ускори и контролът върху дейностите, заплащани от Здравната каса. 

Петров отговори и на въпроси за бюджета на НЗОК за 2018 година По думите му са планувани с 400 млн. лв. повече в бюджета на Касата. Бюджетът на здравното министерство също ще бъде повишен, като средствата за финансови поправки ще се усилят с сред 5 и 20 млн. лв.. 

" Това е доста добре само че и по-голяма отговорност. Нужни са пари, само че нямаме причините да кажем какъв брой ", посочи министърът. 

Той акцентира, че би трябвало да се направи преостойностяване на клиничните пътеки и да се проучва наличието им. 

" Средствата по всяка от тях са избрани през 2006 година, когато междинната работна заплата беше 600 лв., в този момент е над 1000 лв.. Процентът за възнаграждение на труда е все по-голям и това основава напрежение и блян да се вършат повече пътеки, да се изкарват пари, с които да се защитят заплатите ", изясни Петров.

Според него министерството има упоритостта лекарският труд да влезе в цената на пътеките. По думите му сега се вършат планове, с цел да се дефинират базите за възнаграждение. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР