До Пациентски организации “Заедно с теб се обърнаха много разтревожени

...
До Пациентски организации “Заедно с теб се обърнаха много разтревожени
Коментари Харесай

Експерт пред Lupa.bg: Джипитата искат 8 лв. такса, за да им намалеят пациентите

До Пациентски организации “Заедно с теб ” се обърнаха доста разтревожени пациенти, които се тормозят от настояването на някои персонални лекари потребителската такса да бъде увеличена на 8 лева Джипитата си мислят, че главната функционалност на потребителската такса е да регулира  потока от пациенти  и да защищава здравната система от свръхползването на услуга. Това съобщи пред Lupa.bg Пенка Георгиева, председател на “Заедно с теб ”.



 „ Това е безнаказаност към публичното здраве. Тези лични лекари желаят ограничаване в доболничната помощ, което носи огромен риск за пациентите. Те си мислят, че втората съществена функционалност на  потребителската такса  е те да получат спомагателното възнаграждение. Всяка година персоналните лекари получават нарастване на средствата от НЗОК - капитация (безусловна месечна сума за всеки записан пациент, без значение дали посещава кабинета), възнаграждение на прегледи по стратегии за детско и майчино опазване на здравето, профилактичните прегледи, профилирани прегледи на диспансеризирани пациенти и така нататък ”, разяснява Пенка Георгиева.

От извършена анкета измежду жителите за нарастване на потребителската такса се виждат отрицателни настройки към лекарите, което в допълнение способства за повишение на напрежението сред лекари и пациенти.

„ Заради всички тези доводи и на съображение Конституцията на България пациентски организации “Заедно с теб ” настояваме потребителската такса за пациентите да отпадне изцяло. По Конституция жителите имат право на здравно обезпечаване, гарантиращо им налична здравна помощ, и на гратис прилагане на здравно обслужване при условия и по ред, избрани със закон.

" Обсъжда се потребителската такса за визитата при персоналните лекари да е сред 5 и 8 лв.. Това разгласи през вчерашния ден общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова. 

„ Децата до 18 години, студентите, хората с хронични болести, които имат ТЕЛК – са освободени от такса. А това не е по никакъв начин дребна група. Сега кабинетите са цялостни с деца. Държавата, на която всички плащаме налози, когато прави обществени функционалности, би трябвало да ги прави за своя сметка, а не за сметка на лекарите в България ”, съобщи лекар Николова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР