До няколко години България трябва да вземе решение за бъдещето

...
До няколко години България трябва да вземе решение за бъдещето
Коментари Харесай

Борисов: До няколко години трябва да се вземе решение за въглищната енергетика

До няколко години България би трябвало да вземе решение за бъдещето на въглищната енергетика в страната. Това съобщи през днешния ден в Стара Загора министър председателят Бойко Борисов. Съгласно европейска инструкция, до 2025 година въглищните централи би трябвало да бъдат затворени.

 © БГНЕС
Министър -председателят акцентира, че би трябвало да бъде направен доста сериозен разбор по какъв метод ще бъдат затваряни въглищните централи. Според него, страната ни има сериозен запас от въглища, от които се създава близо 60% от електричеството в страната и има задоволително време да се вземе решение
Бойко Борисов, министър -председател: Има друго - казваш ще затворя мините, ТЕЦ-овете 2025 година, за това обаче ми трябват половин-един милиард евро, с цел да ги направя за газ, нещо си, което не желая да е единствено мое решение. Това е нещо, което касае енергосистемата. 60% от тока се прави от ТЕЦ-овете, 15-20 000 души работят, това не е някакво елементарно решение и еднолично да се вземе. " Марици " -те са тематика за най-малко 5-6 години работа по тях.
В Стара Загора министър председателят сподели още, че в идващите 4 години в страната ще бъдат осъществени огромни инфраструктурни планове, сред които и два газопровода
Бойко Борисов, министър -председател: Ще има автомагистрала " Хемус ", ще има Ботевград - Мездра,ще има Монтана - Видин, ще има подготвена " Струма ", ще има подготвена " Европа ",от Белград до Бургас да дойдат в Стара Загора да обядват сърбите, да дойдат в залата. Ще има два газопровода, единият ще пристигна до Димитровград с полутечен газ от Катар, Израел, другият ще мине малко по-отгоре непосредствено за Сърбия, които се строят доста интензивно, по близо 5 км на денонощие... просто една голяма строителна площадка е България.
Бойко Борисов беше в Стара Загора с цел да огледа терена, където следва да бъде построена многофункционална спортна зала. Вчера държавното управление отпусна 4,5 млн. лева за построяването й.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР