До Нова година ще има реално остойностяване на медицинските услуги

...
До Нова година ще има реално остойностяване на медицинските услуги
Коментари Харесай

Проф. Начев: До Нова година изчисляват цената на медицинските услуги

До Нова година ще има действително остойностяване на медицинските услуги и тогава ще се знае тези 8% (осигуровки - б.р.) какъв пакет могат да покрият, с цел да не останат болести отвън него. Крайно време е да кажем, че царят е гол.

Това съобщи пред Българска национална телевизия проф. Генчо Начев, шеф на " Св. Екатерина " за концепцията да се смени здравноосигурителният модел.

Според него би трябвало да се каже - " Реалните медицински услуги костват толкоз, от там нататък пациентът би трябвало да поеме тежестта - да си заплаща. ". Той (болният - б.р.) и в този момент заплаща повече, само че съгласно проф. Начев с новия модел сигурно пациентът ще заплаща по-малко от това, което заплаща до в този момент.

Тогава всеки ще реши дали да се застрахова в допълнение в Здравнозастрахователен фонд или да разчита на лични финанси, твърди сърдечно-съдовият хирург.

" Не може да кажем, че българският жител е по-глупав ", разгласи той по отношение на метода на здравно обезпечаване на хората в България.

Около 85% от хората са недоволни за това по какъв начин се харчат парите им за здраве.

Нагласата на обществото е да има демонополизация (на Касата - б.р.) - да вземат участие фондове. Единият вид е да бъдат набрани 1 млн. жители, може би първоначално не повече от 300-400 хиляди с вероятността да станат 1 млн. души в този фонд. Да имат условия - варианти, капитал на фонда, допусна проф. Начев по какъв начин хората да избират в коя нова конструкция да се влеят осигуровките им.

Според него при обвързването на медицинските и здравните осигуровки със застрахователни фондове няма капан. Най-положителната страна за застрахователите е, че не обичат да заплащат, сподели проф. Начев.

" Касата обича да заплаща и заплаща за неща, за които не трябва. Няма оценка на медицинските услуги - няма и действителна цена и остойностяване. Тези пари не се изразходват дейно - заплаща се за неизвършени действия ", съобщи проф. Начев.

Припомняме, през септември 2018 година от здравното ведомство, водено от министър Кирил Ананиев обявиха, че разискват модел за промяна в опазването на здравето.

Сред концепциите на министър Ананиев е въвеждането на наложителна спомагателна осигуровка от 12 лева, която ще е 2% от приходите на в този момент осигуряващите се. Освен тазви вноска ще би трябвало да се заплаща и наложителна здравна застраховка, която да се дефинира на база пол, възраст и район. Прогнозата е, че тя ще е към 12 лв. на месец.

Запазва се и опцията за непринудено здравно обезпечаване.

От ИПИ през декември 2018 година показаха собствен разбор на разнообразни здравноосигурителни модели.

За проблемите в общинските лечебни заведения той изброи, че те остават без експерти, без инсталация. Северозападните регионални лечебни заведения Видин, Враца и Монтана.

" За общинските лечебни заведения пътят е друг - не знаем какъв брой са лечебните заведения. Дори да са 320, те са доста за България - транспортната инфраструктура не е толкоз неприятна. Да се направи разбор на активността на всяка една болница ", прикани проф. Начев.

Той не отхвърли, че общинските лечебни заведения имат и обществена функционалност и би трябвало да се огледа какво да се развива във всяка една болница. Не може едно поделение Акушерство и гинекология, където не е имало раждане една година, да съществува. Защо би трябвало да има това поделение, това са разноски, сподели Начев.

Той изреди околните лечебни заведения в Горна Оряховица, Казанлък и съобщи, че болничното заведение в Горна Оряховица не би трябвало да развива всички тези отделения, които ги има във Великотърновската болница.

Според него след Нова година се чака да приключим с кърпежа (в здравеопазването) и да стартираме да шием отначало.

За донорството проф. Начев съобщи, че когато обсъждаме такава тематика, цифрите приказват. Според него неналичието на прогрес се дължи на това, че медицинските фрагменти не са задоволително подготвени. Щом една болница дава донорски обстановки, значи има нещо позитивно.

" България е част от Европа, бели сме - към този момент не сме и толкоз бели, само че човешкият фактор е в основата на нещата. Причините са организационни ", съобщи проф. Генчо Начев за доноството в страната ни. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР