До невероятния художествен свят, изпълнен със символика и топлота, на

...
До невероятния художествен свят, изпълнен със символика и топлота, на
Коментари Харесай

Голяма ретроспективна изложба в памет на художника Стоян Цанев откриват в Бургас

До невероятния живописен свят, изпълнен със символика и топлина, на огромния български художник Стоян Цанев ще имат опция да се допрян ценителите на изобразителното изкуство в Бургас.

Изложбата в памет на създателя с интернационална популярност ще бъде открита на 11 февруари от 18 часа в в Бургаска Художествена Галерия " Петко Задгорски ".

На двата етажа на галерията ще бъдат показани платна - живопис и графика на именития създател. Картините, които ще бъдат показани са от фонда на Бургаска Галерия " Петко Задгорски ", произведения, предоставени от наследниците му и притежания на частни сбирки.

Известният художник ни напусна на 5 февруари м.г.



Стоян Цанев е приключил Академия за изящни изкуства във Варшава, при проф. Анджей Руджински. За творчеството си Цанев е почетен с голям брой влиятелни български и интернационалните оценки: Награден е от полското културно министерство. От същата година взема присъединяване в представителните изложения в чужбина на Съюза на българските художници. Твори в областите кавалетна графика, живопис и дребна пластика. Автор е и на екслибриси за поетите Недялко Йорданов, Христо Фотев и за изтъкнатия бургаски художник Георги Баев. Получава премия за графика на СБХ на името на Веселин Стайков през 1979 и 1988 година, премията на Международното биенале на графиката във Варна през 1989 година, премия на Биеналето за комизъм и ирония, проведено от Дом на хумора и сатирата - Габрово. През 2007 година получава най-голямата българска премия за живопис - " Захарий Зограф ".

Платна на Стоян Цанев са владеене на Националната художествена изложба, Софийската градска художествена галерия; художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и музейни и частни сбирки по целия свят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР