До момента страната ни изпращаше отработеното ядрено гориво към Руската

...
До момента страната ни изпращаше отработеното ядрено гориво към Руската
Коментари Харесай

България търси къде да изхвърля радиоактивните отпадъци от АЕЦ Козлодуй

До момента страната ни изпращаше отработеното нуклеарно гориво към Руската федерация

Около 2050 година следва в България да бъде построено вместилище за високорадиоактивни боклуци, с цел да се реши дълготрайно казусът със съхранението на остатъчния артикул от нуклеарните реактори. Масово публичното мнение е в поддръжка на нови атомни мощности, само че когато стане въпрос за това къде да се съхранява отпадъкът, настройките се трансформират. Въпросът по какъв начин да се адресира този проблем преглежда особено изследване, дело на Съвета за стопански разбори към Министерски съвет, информира News.bg.

До момента страната ни изпращаше отработеното ядрено гориво към Руската федерация, с която имаме контракт за преработката и съхранението му. Извън Русия, в Европа само Франция разполага с благоприятни условия за запазване на нуклеарни боклуци, а Финландия и Швеция създават сходни уреди.

Същевременно договорът ни с " Уестингхаус " за създаване на нови блокове в Козлодуй не планува изпращане на ядрено гориво за предпазване отвън България. Към момента у нас има две площадки за предпазване на по-нискоактивни нуклеарни боклуци - до АЕЦ " Козлодуй " и край Нови Хан.

Има няколко разновидността за решение на въпроса - първият е местоположението за сходен вид вместилище за високоактивни боклуци да бъде определена еднолично от страната, само че това би провокирало съществено публично напрежение.

Вторият - да се организира народен референдум, само че предвид на позитивната настройка във връзка с нуклеарната енергетика в обществото местонахождение може да бъде определено от гласоподавателите в цялата страна, само че по този начин ще се пренебрегне мнението на общността в съответното място, където ще се строи въпросното оборудване, означи един от създателите на изследването - Петьо Бонев.

Най-удачният вид е провеждането на локален референдум в подобаващите местоположения, като строителството на такова вместилище да носи със себе си и обилни стопански тласъци за локалната общественост, като в това време въпросът няма да бъде поставян ултимативно, а всяка община ще има право на несъгласие. Освен това от основно значение е и предварителното информиране на обществото по въпроса.

Към момента в световен проект има консенсус по какъв начин да се съхраняват такива високоактивни нуклеарни боклуци. " Високоактивните боклуци изискват особено предпазване заради редица аргументи - радиацията, явно, както и отделянето на топлота. Има теоретичен консенсус какво би трябвало да е това особено предпазване. Това се споделя надълбоко геоложко вместилище. Това са галерии надълбоко в земната кора, на 400-600 метра, които се пълнят с радиоактивен боклук, които са в специфични контейнери, като след запълване на тези галерии те се запечатват, което значи, че по-късно не е нужен надзор ", изясни Бонев.

Именно заради неналичието на потребност от следващ надзор пък идва и икономическата успеваемост на метода, добави ученият. Има и характерни условия, с цел да се дефинира подобаващата локация - преди всичко да не е в сеизмична зона, а също така е целесъобразно скалите в региона да са с ниска водопропускливост.

Все още, следва да отбележим, сходен вид вместилище няма на никое място в света, само че към 2030 година се чака Финландия да бъде първата страна с функциониращо такова. Швеция също създава такава технология.

Европейска инструкция пък повелява всяка страна да построи такава мощ, като за задачата държавното управление актуализира Национална тактика за ръководство на отработен ядрено гориво и на радиоактивните боклуци, като измененията следва да бъдат признати до 4-5 месеца, заяви на собствен ред заместник-министърът на енергетиката Николай Николов.

За задачата се изследва опитът на Финландия, Франция и Съединени американски щати в сферата, като предстоят и дейни диалози на междудържавно равнище, добави той.

Колко ще коства цялото начинание обаче - към момента неразбираемо. Подобни изследвания се вършат от родни учени още от преди 40 години, като са избрани 20-30 подобаващи местоположения в страната, а индикативната стойност е била избрана на 5 милиарда лв.. Това обаче, отговори на въпрос на News.bg Николов, е остаряла калкулация, а цената е много условна предвид на смяната на икономическите динамичности във времето и това, че построяването на такова оборудване ще стартира след десетилетия.

По силата на Закона за нуклеарната енергетика АЕЦ " Козлодуй " внася пари в няколко фонда, като точно тези средства биха били употребени за построяването на такова вместилище, акцентира на собствен ред Цанко Бачийски, ръководител на Комисията по нуклеарно контролиране.

" Темата с построяването на нови нуклеарни блокове става все по-актуална. От позиция на организацията е доста значимо да работим за приемането на обществото на стратегиите за ръководство на радиоактивните боклуци. А това минава през доверието към всички институции, които се занимават с този проблем, което ще е доста дълъг развой. В момента не се приказва изключително по тематиката, само че когато това стане, ще стартира огромна опозиция, която ще възбуди напрежение ", сподели още Бачийски.

Най-важна обаче остава сигурността за хората, твърдят представителите на страната.

" Безопасността е преди всичко, това е това е философията, която изповядваме. Ядрената енергетика е нещо, което е извънредно потребно и налично, по тази причина влагаме в нови мощности. Но желая да подчертая, че всички институции са ангажиране в подсигуряване преди всичко на сигурността. Всички ние живеем тук, ние и нашите деца, няма по какъв начин този проблем да бъде заметен под килима ", уточни заместник-министър Николов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР