До момента дата, свързана с приемането ни в Шенген и

...
До момента дата, свързана с приемането ни в Шенген и
Коментари Харесай

Денков: Не е уточнявана дата за влизане в Шенген по сухопътните граници

" До момента дата, обвързвана с приемането ни в Шенген и по сухопътните граници, не е конкретизирана нито с Румъния, нито с Австрия, нито в договарянията с Европейската комисия ".   Това съобщи министър председателят Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, заяви Българска телеграфна агенция.   Денков посочи, че Австрия само е поела ангажимент да продължат договарянията за това по кое време България и Румъния ще бъдат признати като пълноправни членове в Шенгенското пространство.    В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, а на идващ стадий ще отпадне контролът и на сухоземните граници, удостовери през днешния ден и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. 

  Министър-председателят Николай Денков увери, че в хода на диалозите не е имало концепция за отделянето на България и Румъния в процеса по присъединение.   Премиерът съобщи още, че в Австрия има автентичен проблем, защото в страната идват огромен брой мигранти, без да са регистрирани авансово.

Австрия оказва помощ на България, както и на други гранични страни, настоявайки Европейската комисия да подкрепи тези страни със средства, механически средства, специалисти от „ Фронтекс “ и други европейски институции, сподели Денков. 

  Интересът на България съответствува с интереса на Австрия, защото ние също желаеме да укрепим по-добре нашите външни граници, добави още той и означи, че Австрия също се е присъединявала на две етапи в Шенген, сходно на България.    Министър ръководителят уточни още, че не се планува облекчение на прекосяването по сухопътната граници сред България и Румъния, защото би трябвало да се прави акуратен надзор. 
  " Министерството на вътрешните работи получи отлична оценка и поддръжка даже и от тези, които сега ни попречват по пътя към пълноправното участие в Шенген ", съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, представен от Българска телеграфна агенция.

  „ Резултатът на Министерството на вътрешните работи е ясно закрепен в отчета от последната задача, която се извърши през ноември по инспекцията по линия на Шенген. Искам изрично да заявя, че ще продължим да вършим това, което е належащо. В синхрон с премиера и вицепремиера ще отстояваме своята позиция до вземането на крайното политическо решение “, сподели още Стоянов.    Министърът на вътрешните работи изрази признателност към всички представители на другите институции, полагащи старания за пълноправното участие на България в Шенгенското пространство. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР