До месеци слънчогледовото олио ще поевтинее, коментира пред БТВ икономистът

...
До месеци слънчогледовото олио ще поевтинее, коментира пред БТВ икономистът
Коментари Харесай

До месеци слънчогледовото олио ще поевтинее, смятат експерти

До месеци слънчогледовото олио ще поевтинее, разяснява пред БТВ икономистът Лъчезар Богданов. „ Цените на едро на тържищата в Европа са много намалени. Това ще се прелее. При млечните артикули също ще се случи това. Вижда се, че стигнахме при пика на цените и може би ще има връщане “, предвижда икономистът.

По думите му в последните месеци основни първични материали и горива са поевтинели, като елекрическата сила, да вземем за пример.

„ Храните в България нарастнаха приблизително с към 3,8%. В Европейски Съюз – с 3,5%. В Германия, Дания, Чехия и Полша повишаването е по-високо. Въпросът е по какъв начин това да се придвижи в цените на дребно. Това е проблем за цяла Европа. Ние не сме остров, само че би трябвало да следим и нашия пазар. При някои храни има страхливо понижение. Конкуренцията работи. И преди сме имали повишаване на храни. През 2008 година и 2011 година – с 12%. Комисия за защита на конкуренцията съобщи, че ще търси отговор дали има нещо, което стопира пазарната конкуренция и дали има нещо неправилно “, напомни Богданов.

Експертът посочи, че първо ще има поевтиняване на цените, а чак по-късно Комисия за защита на конкуренцията ще излезе с данните от инспекциите. Според него в страните, където е въведен таван на цените, той не е контролиран в закон.

„ Това е всички да седнат на масата и да се сговорят на избрани артикули да не им пипат няколко месеца цените. Ами, то може да се окаже, че цените би трябвало да паднат – тогава това е сговор да ги държат високи. Когато таваните в Унгария бяха анулирани, цените скочиха нагоре. Няколко месеца устоя, след което се изстрелват нагоре. Унгария е страната с най-висока инфлация при храните -  45% “, означи Лъчезар Богданов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР