До месец-месец и половина ще бъде изготвен проект за сграфитото

...
До месец-месец и половина ще бъде изготвен проект за сграфитото
Коментари Харесай

Община Пловдив предприема действия по консервацията и реставрацията на сграфитото на Ди Киро

До месец-месец и половина ще бъде направен план за сграфитото „ Захарий Зограф “, който ще бъде импортиран в НИНКН за координиране, каквато е процедурата

В късния следобед през вчерашния ден, комисия от общината извърши първичен оглед на сграфитото на Димитър Киров, с цел да установи какви са провалите и да реши какви стъпки следва да се подхващат, с цел да се възвърне паното. Както към този момент съобщихме, бурният вятър събори в петък вечерта фрагменти от сграфитото „ Захарий Зограф “ на Димитър Киров от 1973г., което се намира на стената на постройката на АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ при започване на Стария град. Проблемът бе установен още същата вечер от шефа на ОИ „ Старинен Пловдив “ доцент доктор Елена Кантарева-Дечева, която уведоми незабавно заместник-кмета Пламен Панов.

На огледа на място участваха заместник-кметът Пламен Панов, ректорът на АМТИИ проф. Тони Шекерджиева – Новак, арх. Емануела Маринска от Регионалния инспекторат за запазване на културното завещание при Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание в Министерство на културата, доц.д-р Елена Кантарева – Дечева и.д. шеф на ОИ „ Старинен Пловдив “, Христина Цветкова- художник-реставратор от ателието по реституция и консервация към „ Старинен Пловдив “, Марин Бекирски, работил по реставрацията на сграфитото на Георги Божилов – Слона на ул. „ Съборна ”, също реставратор, само че от ателието към Градска художествена изложба – Пловдив, арх. Нина Толева – Новак, специалист от отдел „ Култура, археология и културно завещание “ на община Пловдив и медии.

Ректорът на АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ проф.Тони Шекерджиева-Новак напомни, че постройката е общинска, предоставена за стопанисване на Академията през 2015 година По тази причина АМТИИ, не е сключвала застраховка, само че такава е направена от Община Пловдив. Тя напомни още, че преди 20 години е правена реституция на паното, само че тук-там е видно, че към днешна дата е подкожушено.

Директорът на „ Старинен Пловдив “ доц.д-р Елена Кантарева-Дечева, също художник –реставратор, означи, че паното е рисувано върху западната фасада на постройката, която е изложена на най-интензивни и постоянно неподходящи атмосферни въздействия – слънце, дъжд, мощен вятър, сняг. Сграфитото е техника, в която се наслояват един върху различен няколко пласта едноцветни мазилки на мокро, след което изображението се изрязва. Сега би трябвало да се реши кой е най-подходящия метод – реституция или съграждане по същата технология. Но първо и най-важно е да се подхващат спешни ограничения по стабилизиране на творбата, тъй като и последващи дъждове могат да нанесат увреждане. Трябва да се работи освен по този откъс, а по цялото сграфито. Доц. Кантарева показа, че всеки ден минава около сграфитото, само че не е видяла да има проблеми, очевидно бурята е активизирала процесите. Тя добави, че планът за един подобен ремонт се съгласува наложително с НИНКН, и това лишава време до 4 месеца, само че от Института са дали обещание подпомагане, това да стане в доста по-кратък период.

„ Спешност и необходимост. Това е най-важното сега. Подготвяме тактика за запазване на паметниците на монументалното изкуство в целия град. Трябва първо да маркираме цялото това завещание, тъй като то е на всички места в Пловдив. Започнали сме, с известно закъснение по време на пандемията и ограниченията и продължаваме. Екипът на „ Старинен Пловдив “ ще влезе в ролята на „ локален служител на реда “ и ще има повече дейни дейности, с цел да се запази културното завещание на града. Ще разчитаме на капацитета на специалистите от реставрационните ателиета в ОИ „ Старинен Пловдив “ и в ГХГ, които към този момент възвърнаха повреденото пано на Георги Божилов-Слона при започване на Стария град, както и мозайките на Йоан Левиев в подлеза “, сподели зам.-кметът Пламен Панов.

Той се ангажира със период до месец-месец и половина, в който да бъде направен план за реституция и консервация на сграфитото „ Захарий Зограф “. За неговата подготовка ще послужи истинския план на Димитър Киров, който се съхранява в Градската художествена изложба, и който беше донесен на място. По процедура планът следва да бъде импортиран за координиране в НИНКН, а след това и утвърден с автограф от министъра на културата. Максималния период по закон е 4 месеца, само че заместник-кметът се надява, че при положение на неотложност, процедурата ще бъде ускорена.

Комисията се сплоти към мнението, че сграфитото първо би трябвало да бъде консервирано, а по-късно реставрирано. На този стадий не е ясно какво е градивното положение, на доста места се виждат повредени пластове и опасенията на експертите са, че евентуално цялото пано е подкожушено. Целта е периодите на работата да съвпаднат с най-хубавия интервал за осъществяване на реставрационни действия, отвън летните горещини в Пловдив. Художник-реставраторите от двете ателиета споделиха, че по тяхна оценка идната работа сигурно ще бъде доста комплицирана.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР