До края на века за Земята остава тенденцията да се

...
До края на века за Земята остава тенденцията да се
Коментари Харесай

ООН: 2020 г. е напът да стане една от най-топлите в историята

До края на века за Земята остава наклонността да се макар спада в излъчванията на парникови газове заради и обещанията за ограничение на замърсяването.  2020 година е напът да стане една от най-топлите в историята.
В годишната си оценка за равнищата на излъчванията по програмата на Организация на обединените нации за околната среда откри, че 7-процентният спад на въглеродните замърсявания през 2020 година ще има „ нищожно влияние “ върху стоплянето, в случай че няма необятно и бързо отклонение от изкопаемите горива.
 Организация на обединените нации: Предстои най-тежката филантропична рецесия от основаването на организацията Организация на обединените нации: Предстои най-тежката филантропична рецесия от основаването на организацията
Следващата година се чака да бъде пагубна заради огромното повишаване на броя на хората на ръба на глада. Това съобщи изпълнителн...
Докладът проучва пропастта сред дейностите, изисквани според Парижкото климатично съглашение, и намаляването на излъчванията, планувано понастоящем от страните. Той открива, че „ зеленото възобновяване “ от пандемията, при което новоприетите чисти нулеви обещания се форсират, може да отстрани 25% от излъчванията до 2030 година Това би доближило света до равнища, нужни за ограничение на стоплянето до 2 градуса по Целзий, както е планувано в Парижкото съглашение.
С малко над 1 градус стопляне от доиндустриалните времена, Земята към този момент изпитва по-силни и по-чести суши, горски пожари и супербури, станали смъртоносни от надигащите се морета. 
Според нея отчетът демонстрира, че зеленото възобновяване поради пандемията " може да отнеме голяма част от излъчванията на парникови газове и да помогне за закъснение на климатичните промени ".
Организация на обединените нации съобщи предходната година, че излъчванията би трябвало да падат със 7,6% годишно до 2030 година, с цел да се резервира по-амбициозната целева температура от 1,5°C. Въпреки че през 2020 година излъчванията евентуално ще спаднат в огромна степен в сходство с тази цифра, е належащо невиждано закъснение в индустрията, пътуванията и производството. Експертите се притесняват, че възобновяване на е съвсем неизбежно през 2021 г.; предходната седмица Организация на обединените нации съобщи, че страните възнамеряват да усилят производството на изкопаеми горива с 2% всяка година през това десетилетие. За да се ограничи стоплянето до 1,5°С, производството на нефт, газ и въглища би трябвало, назад, да спада с 6% всяка година.
 Арктика се топи, а Земята се затопля (ВИДЕО) Арктика се топи, а Земята се затопля (ВИДЕО)
Арктика е в тежко състояние, предизвестяват учените. Регионът продължава своята непоколебима смяна към нов климат през 2020 година,...
Докладът открива, че излъчванията през 2019 година - година, която учените показват като връх в годишното замърсяване с въглерод - са достигнали 59,1 гигатона CO2 еквивалент. Това съставлява 2,6% нарастване спрямо 2018 година, значително обусловено от увеличението на горските пожари.
Според програмата на Организация на обединените нации понижените пътувания, промишлената активност и произвеждане на електрическа енергия заради пандемията ще доведат до понижаване на излъчванията със 7% спрямо предходната година. Но това би довело единствено до понижаване на световното стопляне с 20% до 2050 година При екологично възобновяване поради Covid-19 излъчванията ще доближат 44 GT през 2030 година спрямо плануваните 59 GT, което ще даде на човечеството 66% смяна в повишението на температурата на задържане под 2C. Това ще се нуждае от необятно прекосяване към възобновими енергийни източници, директна поддръжка за технологии с нулеви излъчвания и инфраструктура, понижаване на дотациите за изкопаеми горива, липса на нови въглищни централи и необятно залесяване, се показва още в разбора. 
Докладът също по този начин разкрива голямото неравноправие във връзка с замърсяването с въглерод: Най-богатите страни (1%) съставляват повече от два пъти от общото генериране на излъчвания от най-бедните 50%. Организация на обединените нации съобщи, че тази група би трябвало да понижи въглеродния си отпечатък с 30 пъти, с цел да остане в сходство с задачите на Парижкото съглашение.
Защо Арктика се топи, четете.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР