До края на следващата седмица всички дванайсетокласници, които желаят да

...
До края на следващата седмица всички дванайсетокласници, които желаят да
Коментари Харесай

Започна кампанията за полагане на зрелостните изпити

До края на идната седмица всички дванайсетокласници, които желаят да се явят на матури, би трябвало да подадат заявки в учебните заведения, в които учат.Тази година промени във формата на изпита и в учебно- изпитните стратегии няма. Както и предходната година, по този начин и тази - изпитите ще са разграничени на модули, с цел да се ограничи преписването. Седмокласници и дванайсетокласници ще се явяват на изпити в едни и същи дни, само че в разнообразни часове.

До 16 март всички възпитаници, които желаят да се явят на матура би трябвало да подадат заявление в учебното заведение си.
Ваня Кастрева, шеф на РУО- София: Те би трябвало да са взели значимото решение какъв втори държавен зрелостен изпит ще изберат и надлежно да подадат своето заявление до шефа на учебното заведение, в което се образоват.
Първата наложителна матура е идентична за всички - тя е по български език и литература и ще се организира на 21 май.

Втората наложителна матура е на 23 май, само че тук учениците избират сред 13 разнообразни предмета.

Зрелостниците в професионалните гимназии, вместо да се явяват на втора матура, могат да употребяват средноаритметичната стойност от оценките, получени на държавните изпити за професионална подготовка. Има и трета матура по избор - тя ще се организира от 29 май до 1 юни. Изпитите не престават четири часа.

И тази година като предходната, те ще са разграничени на два или три модула. Намаля ли преписването поради модулите?
Ваня Кастрева, шеф на РУО- София: Общо за страната е по този начин, за София -също. При нас не се вършат взаимни отстъпки във връзка с преписването, има видеонаблюдение във всички изпитни зали, само че въпреки всичко е една дисциплинираща мярка, която слага всички възпитаници в еднакъв старт.
Матурата по български ще е на три модула- първият и вторият са от по един час, а третият е два часа. Първият ще бъде от въпроси със затворени отговори, вторият - със свободни отговори, а третият е писане на интерпретативно съчинение или есе.

По време на модулите не може да се излиза от стаята. Това може да става единствено, в случай че модулът е по- огромен от час и половина. На три модула се разделят и матурите по френски, немски, съветски, испански, италиански, история и философия.

В обособена група са матурите по британски и география - тук първият модул е един час, а вторият и третият по час и половина и учениците не могат да излизат от стаята. Има и трета група предмети - математика, химия, биология и физика. Те са единствено на два модула с дълготрайност час и половина и два часа и половина. Тук учениците мога да излизат от стаята по време на втория модул.

През предходната акция имаше възпитаници недоволни, че модулите ги ограничават- в случай че свършат бързо първия, губят време в очакване на втория.
Ваня Кастрева, шеф на РУО- София: Това е нещо, което те даже сега могат да отиграват в учебно заведение, тъй като учебното заведение предлага доста благоприятни условия за трениране на това умеене. Да, може да има такива, които ще свършат по- бързо, само че това не значи, че ще нарушат правата на другите.
Ваня Кастрева счита, че по-скоро казусът на модулите е, че са по-трудни за образуване и сътрудниците й би трябвало да са доста бързи и експедитивни по време на провеждането на матурите. Тази година зрелостниците в столицата са над 9 900, те са със 700 повече от предходната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР