До края на седмицата работната група на здравното и образователното

...
До края на седмицата работната група на здравното и образователното
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Възможно е срокът за подаване на здравните документи в училищата и градините да бъде увеличен с месец |

До края на седмицата работната група на здравното и просветителното министерства ще изляза с решение за старта на образователната година, това сподели по Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той заяви, че ще бъде разисквано увеличението на периода, в който ще трябва да бъдат показани проучванията и здравните картони на децата и учениците с месец.

Днес има среща с министър Ангелов за уточняване на процеса по работата на детските градини, за уточняване на условията за здравния статус на постъпващите и с цел да няма скупчване на деца пред кабинетите на персоналните лекари и лабораториите, посочи доцент Кунчев.

" Не можем да предвидим всяка въможна обстановка, ръководителите на детските и образователните заведения ще могат да вземат решение съгласно съответния случай ", сподели здравният контрольор.

По думите му под карантина може да бъде поставен един клас, класове, които са на един етаж и по-често дружно, или да се прекъсне работата на учебното заведение за 14 дни и да се мине на отдалечено образование. Възможни са всички разновидности, разяснява той.

Има съществени правила, които се знаят от всички - филтър заран, с цел да не се позволяват деца с прояви, маските се предлагат когато децата са струпани в по-големи колективи. Според доцент Кунчев страната ни има преимуществото, че в някои държави образователната година е почнала по-рано и се следят процесите, които текат там.

За удължаването на епидемиологичната конюнктура

Никакви нови правила не се плануват, само че е видно, че обстановката не се усъвършенства, изключително в Европа. Последните две седмици в България наклонността е по-добра, сега няма никакви съществени данни, които да постановат крайни ограничения, сподели здравният контрольор.

Той разяснява и фрапантният брой смъртни случаи регистрирани в предходните дни:

" Оказа се, че има чиновници, които не работят в събота и неделя и са си разрешили да вкарат насъбрани данни със забавяне, което е нарушаване на условията. Това основава чувство за операция, ако информацията се вкарва в точния момент, до 22 всяка вечер, няма да има такова скупчване на данни. "

По думите на доцент Кунчев няма лечебно заведение, на което да са отказани защитни средстав, с високо равнище на отбрана, само че умората не е за занемаряване, както в лечебните заведения, по този начин и в здравните инспекции. Включват се дороволци, само че броят им не е огромен, посочи той. 

Ако има епидемиологичен гърмеж имаме опция да открием профилирана болница във всеки регион, сподели здравният контрольор и добави, че е безусловно разумно и изцяло допустимо при внезапно утежняване на обстановката нощните заведения за бъдат затворени. Блокиране на огромните градове обаче няма да се подхваща, защото вредите за стопанската система са огромни, увери доцент Кунчев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР