До края на настоящия месец световноизвестните режисьори Оскарас Коршуновас и

...
До края на настоящия месец световноизвестните режисьори Оскарас Коршуновас и
Коментари Харесай

Световноизвестни режисьори гостуват на Народния театър за новия сезон

До края на сегашния месец световноизвестните режисьори Оскарас Коршуновас и Тимофей Кулябин поредно ще гостуват в България и ще проведат поредност предварителни срещи с артисти и други представители на Народния спектакъл във връзка със спектаклите, които приготвят за Голяма сцена на Народния спектакъл. Текстовете, които ще бъдат сложени на първата ни сцена, към този момент са определени, а министър председателите ще бъдат през сезон 2024/2025, оповестиха от институцията.

За Оскарас Коршуновас това ще бъде първи театър, основан в България, с български артисти. Тимофей Кулябин към този момент е работил с артисти от трупата на Народния спектакъл – при реализацията на спектакъла " Нора “ по Хенрик Ибсен.

Стремежът на Народния спектакъл е подобен вид креативен работилници и работни срещи да се организират годишно в креативната база на театъра отвън столицата. По този метод, като се изключи че доста се форсира процесът по подготовка на спектаклите – част от програмата на театъра за стабилно позициониране на европейската театрална сцена, артистите получават опция за обмяна на опит и хрумвания в неофициална среда.

Оскарас Коршуновас е един от най-значимите литовски и европейски режисьори. Роден е през 1969 година През 1999 година основава самостоятелния спектакъл ОКТ ( " Театър на Оскарас Коршуновас “). Спектаклите му се играят по целия свят, като негови постановки постоянно са част от програмата на фестивала в Авиньон. Още с първия си театър " Тук ще бъде там “, 1990 година, печели премия на Единбургския фестивал. През 2001 година получава влиятелната Европейска премия " Нови театрални действителности “. През 2009 година му е присъдено почетно звание Кавалер на Френския медал за литература и изкуства. Кавалер е и на Ордена " Полярна звезда “, Швеция. Удостоен е с оценката " Златния кръст “, Полша.

Тимофей Кулябин е роден през 1984 година През 2007 година приключва режисьорския факултет на Държавен институт за театрално изкуство в Москва. От 2007 година работи в Новосибирския научен спектакъл " Красный факел “, а през 2015 година оглавява театъра, като става най-младия основен режисьор в Русия по това време. Ръководи спектакъл " Красный факел “ до февруари 2022 година, като през това време осъществя поредност постановки, в които предлага радикални модерни тълкования на типичен текстове, което му носи редица театрални награди, измежду които и " Златна маска “.

Поради антивоенната си позиция Кулябин е заставен да напусне поста основен режисьор на спектакъл " Красный факел “, а постановките му в Русия са анулирани. Понастоящем живее в Европа, където основава постановки за емблематични театрални институции като " Дойчес спектакъл “ в Берлин, спектакъл " Дайлес “ в Рига, " Шаушпилхаус “ в Цюрих, " Резиденцтеатър “ в Мюнхен и други

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР