До края на месеца трябва да има задание за кръгово

...
До края на месеца трябва да има задание за кръгово
Коментари Харесай

Министър Иван Шишков: Започваме проектиране и строителство на кръгово кръстовище при завод Теклас до Кърджали

До края на месеца би трябвало да има задание за кръгово кръстовище при спирка Глухар до цех „ Теклас – България “ в град Кърджали. Това разгласи на конференция министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков след работна среща в града с кмета Хасан Азис. На нея бяха разисквани решаването на проблеми, свързани с обезопасяване на конфликтното кръстовище, осъществяване на ремонт на сектор от бул. „ Беломорски “ на входа на Кърджали и нуждата от създаване на обходно трасе за града. Кметът връчи на министър Шишков писма по трите тематики.

В срещата участваха още заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Шушков, регионалният шеф Даниел Делчев, ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Венцислав Ангелов и представители на локалната власт.

Заради преминаващите всекидневно 3000 служащия от разположения наоколо до кръстовището при спирка Глухар цех „ Теклас - България “, 500 леки автомобила и 32 рейса, изчакването за прекосяване през него е към 40 минути. За облекчение на трафика има два разновидността. Ако се влезе в габарита на пътя, ще бъде направено по-бързо, единствено с план. Ако се наложи, ще се направи обстоен организационен проект и ще се отчужди отчасти територия. Решението ще стане ясно със задание, изясни министър Шишков.

В напреднала фаза сме за процедура за строителство, защото имаме план, сподели още районният министър във връзка с другата дискутирана тематика – за бул. „ Беломорски “. Общината има направен план за тротоарите. Подменена е водопроводната мрежа под булеварда. „ В момента сме раздали дилемите. ВиК-то следва да приключи процедурата с акт 15 и 16 да вкара в употреба обектите, които са от водния цикъл, в границите на месец и половина. Уверението ми е, че са изпълнили обектите. След което в този месец и половина следва двата плана, които имат общината и АПИ, да се съчетаят, да се прегледат и да се издаде позволение за градеж “, добави той. И увери, че в границите на месец и половина – до юли, ще бъде приключена тръжната документи, ще бъде разгласен конкурс за избор на реализатор за осъществяване на тази част, която е обвързване на АПИ.

Булевардът не може да бъде уголемен, само че за облекчение на трафика на мястото на едно от конфликтните четириклонни кръстовища наоколо до Административния съд ще бъде построено кръгово, стана ясно по време на брифинга. Пред медиите министърът още веднъж сподели, че решение на казуса с трафика за града и района е по-добре да бъде потърсено посредством автомагистрала или скоростен път, тъй че придвижването да не бъде вкарвано в центъра на Кърджали.

Започва и процедура за обходния път на Кърджали. Той е значим и при всички положения ще бъде част от едно задълбочено изследване на сътрудниците от Агенция „ Пътна инфраструктура “. Всичко стартира изначало, тъй като оценката по влияние върху околната среда е изтекла. „ Решението е от народен мащаб, страната ще го направи и съм уверен, че кметът ще помогне, както го е правил до момента “, сподели още министър Шишков.

Пред медиите той съобщи, че директното придвижване би трябвало да бъде изведено от града, което ще усъвършенства обстановката, както за жителите, по този начин и за преминаващите.

„ Провокиран съм да предложа да стартираме построяването на скоростен път или на автомагистрала, според от това какво се потвърди механически, в частта от Автомагистрала „ Марица “ до Маказа, което значи връзка с Кърджали и доста повече за района. Знаете, че като районен министър от дълго време приказвам да бъде построена цялостна съгласуваност и, уповавам се, в къси периоди да ви отговорим дали тръгваме в тази посока. Оста „ север – юг “ започнахме да я развиваме като планове в северната част от Русе към Велико Търново “, сподели Иван Шишков. И изрази мнение, че развиването ѝ би трябвало да стартира и от южната част. Това може би ще е генералното решение на въпроса. Министърът обърна внимание, че за всяка процедура, без значение дали за обходен път или автомагистрала, би трябвало да се направи Оценка на въздействието върху околната среда и да се избере трасе, само че увери, че ще разпореди на Агенция „ Пътна инфраструктура “ да стартира изследване, защото все още тези стъпки не са подхванати.

Министър Шишков изясни, че новата автомагистрала ще има връзка с Кърджали, като на процедура придвижването няма да минава през града, и ще доближава до Маказа. И подсети, че сега държавното управление прави цялостна идея за разширение на част от граничните контролно-пропускателни пунктове, измежду които е и „ Маказа “. „ Не си мислете, че ще дадем пари да се направи скоростен път до Маказа и най-после пунктът да не може да поеме цялото придвижване. Не инцидентно споделих, че това е един сериозен транспортен кулоар, който би трябвало да бъде решен от край до край – от Русе до Маказа, дружно с „ Граничен контролно-пропусквателен пункт Маказа “, безапелационен бе той.

Регионалният министър подсети, че би трябвало да стартира проектирането на всички автомагистрали. „ При състояние, че ги няма, би трябвало да ги проектираме, с цел да можем да ги построим. Ето това е предлагането и апропо, може би огромният зов към политиците оттук насетне е, оптимално бързо да проектират всички автомагистрали. Така ще може да се търси стопански метод, да се откри метод да се построят допустимо най-бързо. Хората във всеки район, а аз обикалям страната, задават съвсем едни и същи въпроси. Те са: „ Защо няма тази или онази автомагистрала? Защо няма съгласуваност? Защо пътищата са в неприятно положение? “. Всичко това е един общ механизъм, който би трябвало да бъде решен с построяването на повече автомагистрали. А това ще облекчи трафика по пътищата, което значи, че те ще бъдат по-малко амортизирани, че ще може да отделим по-голям запас, в това число и за поддръжката им от второкласна и третокласна пътна мрежа “, сподели министър Шишков.

Кметът Хасан Азис благодари за оперативността и готовността на управлението на министър Шишков, заместник-министър Шушков, регионалния шеф и Агенция „ Пътна инфраструктура “. Той срещна на място министър Шишков със положението на разискваните по време на днешната среща обекти.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР