До края на месеца Газпром връща над 150 милиона лева

...
До края на месеца Газпром връща над 150 милиона лева
Коментари Харесай

Търсят механизми за възстановяване на надвзетите сметки за парно

 До края на месеца " Газпром " връща над 150 милиона лв. на България поради новите по-ниски цени на природния газ.

В четвъртък стана ясно, че парите мъчно ще се върнат до потребителите, които действително са надплатили. Предстои да се търсят механизми по какъв начин да се случи това. Необходима е смяна в закона за енергетиката.

В Mинистерството на енергетиката ще бъде образувана работна група, която ще търси механизми и формули, по които да бъдат върнати парите на потребителите. Всеки месец ще се гледа поотделно. Дотогава 150-те млн. лева, които ще дойдат от " Газпром ", остават в " Булгаргаз ".

Всички институции обаче са безапелационни,че потребителите ще получат дължимата им сума.

България и Русия си стихнаха ръцете, а резултатът - 40 % по-евтин газ и то още от идващия месец. На процедура това значи, че би трябвало да се стопи цената на синьото гориво по цялата верига от " Газпром " през огромните предприятия до крайните консуматори. Към момента обаче въпросите са повече от отговорите.

Големият въпрос е как и дали парите ще стигнат до хората. В момента законът не разрешава това, твърди регулаторът.

" Народните представители би трябвало да създадат смяна, другояче прокуратурата ще се заеме с нас ", уточни ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

За да не се основава работа на прокуратурата законодателят е готов спешно да направи промени в закона. 

" Да не сътворяваме непотребни безредици в обществото и упования, които няма по какъв начин да бъдат посрещнати незабавно. Да не изпадаме в онази обстановка. Изпълнителната власт съумя да намали цените, само че неприятният КЕВР не го направи ", уточни Таско Ерменков от Българска социалистическа партия.

" Това не е по този начин. Искам всички да са наясно, че работим и гледаме в една посока. Имаме да получаваме, не да даваме ", изясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова, осведоми Нова тв.

Топлофикациите в страната към този момент разиграват и сюжети за възможните обезщетения на потребителите. До окончателната смяна в закона обаче нищо не е несъмнено.

" Най-честият принцип е да се даде възможност на съответните клиенти сами да избират - прихващане от сметките или пари по банков път, само че ни би трябвало решението на КЕВР ", сподели представителят на EVN Петър Костадинов.

На фона на към този момент контрактуваната на високо равнище цена, потребителите остават скептични.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР