До края на годината инфлацията ще продължи да изяжда покупателната

...
До края на годината инфлацията ще продължи да изяжда покупателната
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов: Годишната инфлация през май и юни ще достигне най-високите исторически нива след фалита на България през 1996–1997 г.

„ До края на годината инфлацията ще продължи да изяжда покупателната дарба и да оказва напън върху частното ползване. Правителственото ползване в лицето на крайните разноски за групово ползване, които задоволяват потребностите на обществото към този момент се срутват. Вносът в действително изражение пораства два пъти по-бързо от износа и положението на настоящата сметка се утежнява. Изтичат капитали от страната. Частните вложения в стопанската система спадат фрапантно, а бизнесът се презапасява с материали и първични материали, като се стреми да избегне отчасти инфлацията, тъй като не усеща антиинфлационна поддръжка “, разяснява във фейсбук някогашният министър на стопанската система Лъчезар Борисов.

По думите му за 6 месеца икономическата обстановка в страната ни се е влошила фрапантно.

„ Инфлацията в България е два пъти по-висока от тази в еврозоната. Данните за месец май, които ще бъдат оповестени в сряда, ще донесат спомагателен скептицизъм “, написа още той.

Лъчезар Борисов разказва и какво се е случило в последната половин година.

„ За 6 месеца цените на елементарния дизел по бензиностанциите набъбнаха с 36%, достигайки междинна цена от 3.38 лева за литър.

За 6 месеца цените на елементарния бензин А 95 скочиха с 37%, достигайки 3.31 лева за литър.

За 6 месеца цените на питателните артикули на едро по данни на Държавната комисия по стокови тържища и борси са нарасли с съвсем 25% макар сезонния спад на цените на някои плодове и зеленчуци.

Инфлацията при цените на производител на вътрешния пазар е съвсем 50% на годишна база по данни на Национален статистически институт, като следва ускорение.

Инфлацията при цените на производител на вътрешния пазар е 2 пъти по-висока от тази на интернационалния пазар.

Годишната инфлацията през месец май и месец юни ще доближи най-високите исторически равнища след банкрута на България през 1996–1997 година

Ускореното закъснение на икономическия напредък е в ход. Прогнозираният от Българската академия на науките риск от стагфлация ще бъде усетен до края на годината.

Съгласно предварителните данни на Национален статистически институт икономическият напредък за първото тримесечие на 2022 година не е 4.5%, а е единствено 4%.

Основната причина за осъществения стопански напредък е натрупването през първото тримесечие на ресурси от страна на компаниите. С цел да се предпазят от инфлацията компаниите са вложили значими средства в ресурси от първични материали и материали, незавършено произвеждане, подготвена продукция и артикули за препродажба в предприятията, което е довело до повишаване с 30% в действително изражение на индикатора бруто капиталообразуване.

Фирмите са прекратили капиталовата си активност, като за предотвратяване от неконтролируемата инфлация са вложили в ресурси. Реални вложения в стопанската система няма. Инвестициите в главен капитал са намалели с 5.6% в действително изражение на годишна база през първото тримесечие на 2022 година Спадът е предизвикан както от влошената бизнес среда през последните 6 месеца, по този начин и от неналичието на средства към бизнеса по Плана за възобновяване и резистентност.

Приносът на чистия експорт към действителния стопански напредък става все по-малък и интернационалното показване на страната се утежнява. Износът през първото тримесечие е повишен в действително изражение с 6,5% на годишна база, до момента в който вносът нараства двойно и доближава до 13.5% действителен растеж на годишна база. Това значи, че приносът на чистия износ към Брутният вътрешен продукт се утежнява. За образец, през интервала януари – март 2022 година настоящата сметка е негативна и възлиза на 946.7 млн. евро (1.3% от БВП) при позитивно салдо от 35.2 млн. евро (0.1% от БВП) за януари – март 2021 година Това значи, че през първото тримесечие се следи утежняване на външната позиция на страната с 1 милиарда евро, които са изтекли към непознати стопански системи.

През първото тримесечие на 2022 година крайното ползване нараства с 5.2%, като понижава растежите си по отношение на предходните тримесечия. Ускоряващата се инфлация се чака да понижи внезапно покупателната дарба през идващите тримесечия и потреблението да спадне, а от там и икономическия напредък. През първото тримесечие груповото ползване (крайните разноски на държавното управление за групово ползване, които задоволяват потребностите на обществото като цяло), понижават внезапно с 2.3% в действително изражение, по отношение на същото тримесечие на миналата година. Това е доказателство, че държавното управление е спряло осъществяването на всички настоящи планове и не разходва средства, които задоволяват потребностите на обществото.

Доверието на потребителите се сви фрапантно и даде сигналите си за влошаващата се обстановка.

Standard & Poor`s чака напредък от едвам 1.6% “, показва още той.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР